Намалява средносрочният риск от забавени плащания и лоши вземания при

...
Намалява средносрочният риск от забавени плащания и лоши вземания при
Коментари Харесай

Лидер в застраховането вдига кредитния рейтинг на страната ни

Намалява средносрочният риск от забавени заплащания и неприятни вземания при реализиране на покупко-продажби с компании, опериращи в България. Това се показва в отчет на Allianz Trade, въз основата на който застрахователят покачва рейтинга на страната ни, осведоми NOVA NEWS.

Той е изменен от B2 на BB2, като скалата включва два знака с шест степени - за средносрочен риск от AA (най-нисък) до D (най-висок) и за краткосрочния риск от 1 до 4. Това е първата проверка на оценката за страната ни от 2012 година насам, когато тя бе намалена от B1 на B2.

Според анализаторите има редица постоянни индикатори на макроикономическо равнище, които са дали съображение за повишение на рейтинга в средносрочен аспект.

Тяхната оценка демонстрира, че стопанската система на България е устояла относително сполучливо на външните шокове през последните четири години. Сред най-големите провокации те показват Коронавирус пандемията и войната в Украйна.

 istock istock

„ По наши прогнози през 2023-2024 година годишният напредък на действителния Брутният вътрешен продукт ще остане над +2,5%. Освен това макроикономическите основи остават постоянни. Публичните финанси са удобни, като държавният дълг е едвам 24% от Брутният вътрешен продукт. Текущата сметка записва дребни годишни дефицити от 2021 година насам, които значително бяха покрити от чисти притоци на директни непознати вложения. Валутните запаси покриват към седем месеца импорт и са повече от задоволителни в поддръжка на настоящия валутен ръб. България е в добра позиция да се причисли към еврозоната през 2025-2026 година ”, е записано още в мнението на компанията.

Мониторингът обгръща 18 бранша в 70 страни, като се употребява методология на компанията с четири съществени критерия – търсене, рентабилност, ликвидност и бизнес среда. Секторите се индексират от „ зелено ” за невисок, през „ жълто ” за сдържан, „ оранжево ” за сензитивен до „ алено ” за висок риск от забавени заплащания и неприятни вземания. Изготвя се на тримесечна база.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР