Намалението за потребителите с 25 ст. за литър няма да

...
Намалението за потребителите с 25 ст. за литър няма да
Коментари Харесай

Край с отстъпката за горивата, умуват върху мерки за най-бедните

Намалението за потребителите с 25 ст. за литър няма да важи след Нова година

Отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, само че ще има разнообразни ограничения в поддръжка на най-бедните, сподели в предаването „ Денят стартира “ служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

„ Отстъпката от 25 стотинки ще важи до Нова година, защото „ Лукойл “ са се заели от 1 януари мястото на тяхната икономическа активност да е в България, още тази година те са се заели да внесат 100 млн. лв. във фонд, който ще е за лишаване на свръхпечалбите “, уточни той.

Министър Никола Стоянов изясни, че от фонда ще се финансират разнообразни ограничения за най-бедните. В момента се вършат планове, помощите няма да са единствено за горива, а и под формата на ваучери за публичен превоз, като концепцията е да се понижава потреблението на горива, добави той.

„ Лукойл “ е огромна компания и сега е във фокуса на доста ползи, за нас като българско държавно управление считам, че са значими няколко неща – от една страна да съблюдаваме прецизно регламентите на Европейския съюз и българското законодателство, от друга - прецизно да се грижим за ползите на българските жители и компании, съобщи още министърът на стопанската система.

За мярката с отстъпка от 25 стотинки от цените на горивата министърът уточни, че тя по-скоро поддържа пазара и оказва помощ на „ Лукойл “.

„ Така се връщаха парите назад към тях на процедура. В момента държавното управление има проекти тези пари, които ще се съберат от свръхпечалбата на „ Лукойл “, с които ще се финансира фонд, да не се дават за обезщетения за горива. Ще има помощ за най-бедните пластове от популацията, само че за превоз, защото доста от тях нямат коли. По-скоро, облягайки се на регламента, ние ще влагаме тези пари в енергийна успеваемост, възобновими енергийни източници, поддръжка на фирмите в тази посока “, изясни Никола Стоянов.

Облагаме, сериозна част от приходите се лишават в интерес на страната и с тях вървим да разтеглим помощта, добави той. След актуализация на бюджета депутатите взеха решение да има отплата от 25 стотинки за литър от най-масовите горива от 1 юли 2022 година.

Отстъпката е за моторни транспортни средства, регистрирани по Закона за придвижване по пътищата, благосъстоятелност на физическо лице, или употребени от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното транспортно средство.

Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, полутечен нефтен газ и природен газ.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР