Намалението в цената на хотелските стаи е с около 20-30%,

...
Намалението в цената на хотелските стаи е с около 20-30%,
Коментари Харесай

До 30% по-евтина лятна ваканция, ако резервирате сега

Намалението в цената на хотелските стаи е с към 20-30%, в случай че в този момент си ги резервирате за през лятото. Това сподели пред БТВ шефът на Института за оценки и разбори в туризма проф. Румен Драганов. Той уточни, че е имало взрив през празниците. " За Коледа и Нова година хотелите бяха доста натоварени. Базите в Мальовица бяха на 100% заети, а в другите курорти Ц на 93-95% ", съобщи специалистът.
На въпрос дали се чака повишаване на туристическите услуги през това лято той отговори, че повишаването от 2019 година до момента е с 26%. Това е станало в интервал на инфлация, посочи специалистът. " При това огромно ветрило в този момент просто си гледате в джоба и си записвате нещо, което ви е по размер. Гледате да е комфортно на тези хора, които идват с вас. Затова сътворяваме толкоз доста удовлетворени туристи ", добави той.
" Надхвърляме през 2023 година с към 100 000 броят на влезлите гости в страната. Най-много от задграничните туристи са тези от Европейски Съюз Ц към 60%. След това са от прилежащите страни. Ние имаме извънредно огромен трафик на хора със прилежаща Турция и ГърцияУ, посочи проф. Драганов.
" 1,3 млн. гърци влизат годишно в България. Те не идват на море, а да си сменят парите в банката и усъвършенстват локалната стопанска система ", изясни той.
Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани с така наречен климатичен налог. Таксата ще важи по време на туристическия сезон - от март до октомври, и ще е двойно по-висока от сегашната. Настаняването в хотел с една или две звезди ще се таксува с 1,5 евро на легло. Гостите на тризвездни комплекси ще заплащат 3 евро на нощувка, а разкош от четири звезди ще ни коства 7 евро на нощ. Таксата ще се заплаща на място в хотелите. Туроператорите нямат право да я включват в пакетите, които ще оферират. На туристите ще се дава формуляр, а хотелиерите би трябвало да внасят сумата всеки месец в държавната хазна. Очаква се по този метод да бъдат събрани към 300 млн. евро. Хотелиерите, които укриват налози, ще бъдат глобени. Глобата сега е 5000 евро, като се чака тя да бъде увеличена.
На въпроса дали въвеждането на нов климатичен налог в Гърция и по-високите пътни такси ще накара българите да употребяват нашите курорти той отговори с " не ". Смятам, че ще има нарастване на туристите към южната ни съседка, акцентира специалистът. " Всичките дребни такси се равняват на 20 евро. Новата по този начин е стотинки. Тя няма да повлияе на пътуването ", сподели още той.

С румънците сме първенци по пътувания

Румънците и българите са първенците в Европейския съюз по туристически пътувания в последния месец на годината - надлежно 17 и 12,5 на 100 от всички осъществени пътувания през годината. Това сочат данни на " Евростат " за декември 2022 година Тогава жителите на съюза са осъществили общо 92 милиона пътувания, което съставлява малко под 9% от всички, направени през годината. Експертите изясняват концентрацията на пътуванията в края на годината, изключително вътрешните пътувания, с визитите на родственици и другари по време на Коледните и Новогодишните празници. Наред с Румъния и България жителите на Малта също са в челната тройка и се открояват с най-вече пътувания през 2022 година, съсредоточени през декември -  близо 12% от всички. За разлика от тях пътуванията през декември съставляват едвам 5,2% от общите пътувания, направени от жителите на Гърция, както и 6% от пътуванията на жителите на Швеция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР