Нальотът на пилотите трябва да бъде много по-голям, засега сме

...
Нальотът на пилотите трябва да бъде много по-голям, засега сме
Коментари Харесай

Запрянов: Няма да „паркираме“ МиГ-29 до 2028 г.

Нальотът на водачите би трябвало да бъде доста по-голям, към този момент сме го лимитирали до осъществяване на дилемите по  airpolicing. Това съобщи служебният министър на защитата Атанас Запрянов в отговор на въпрос на Румен Гечев от „ Българска социалистическа партия за България “ за оповестена нова поръчка от Министерството на защитата за капитално-възстановителен ремонт на мотори на МиГ-29. Няма да „ паркираме “ МиГ-29 до 2028 година, акцентира министърът и изясни, че множеството страни, които имат F-16, са употребявали редом и МrГ-29. 

Съгласно програмата до 2032 година е планувано самолетите МиГ- 29 да са в употреба до 2028 година до реализиране на цялостна оперативна подготвеност на новите F-16, разясни Запрянов. 

По думите му според договорите за придобиване на новите изтребители е разкрита сметка от Съединени американски щати под наш надзор, парите се оперират от Българската национална банка. Приходите за Министерството на защитата (МО) от лихви са 56,5 млн.лв., уточни министърът. Правителството на Съединени американски щати получавало траншове по тази сметка единствено при действителна доставка на избраните артикули по контракта и с българско единодушие. Съгласно утвърдените със закон от Народното събрание интернационалните контракти за придобиване на самолети F-16 не се планува даване на финансови обезщетения, посочи Запрянов.

Отчитайки, че доставката на новите изтребители ще започва през 2025 година, а достигането до цялостни оперативни качества е обвързвано с в допълнение време за подготовка на летателния състав най-малко от три годни, са планувани спомагателни средства за поддръжка на моторите на МиГ- 29 до 2028г., уточни той.

Към сегашния миг за обезпечаване употребата на МиГ-29 и СУ-25 в единния финансов проект на МО са включени за главен финансов ремонт на моторите на МиГ-29 малко над 13 млн.лв,  като в Полша ще бъдат ремонтирани шест броя мотори за МиГ-29. Два към този момент са пристигнали, още два би трябвало да дойдат, а последните два не са изпратени досега, означи Атанас Запрянов. Предстояло и да се закупят авиационни гуми за МиГ-29 за 371 хиляди лева, както и за СУ-25 за 717 хил.лв.

Запрянов уточни още, че годишно се поддържат не по-малко от 1600 летателни часа на техниката, с цел да се носи независимо българското дежурство по airpolicing, а летците, които носят бойно дежурство, имат по над 35 часа нальот месечно.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР