Нальотът (часовете за летене) на българските военни авиатори все още

...
Нальотът (часовете за летене) на българските военни авиатори все още
Коментари Харесай

Командирът на Граф Игнатиево: Нальотът на военните ни пилоти още е недостатъчен

Нальотът (часовете за летене) на българските военни летци към момента не е достътъчен. Това регистрира командирът на авиобаза " Граф Игнатиево " бригаден военачалник Николай Русев за 2021 година, заяви БНР.

Тази авиобаза е в основата на защитата на въздушното пространство на България и НАТО.

Минимум от 1000 часа годишно би трябвало да имат във въздуха военните водачи, е показал бригаден военачалник Николай Русев. Те летят на подготвителните L-39. Но това " не би могло да компенсира подготовката на летателния състав на бойните самолети МиГ-29 ". 

Недостигът на часове за подготвителни полети се преодолява с " професионализъм и огромната натовареност на инженерно-техническия състав ".

Авиобазата ни, която дава отговор за въздушния надзор на страната, не разполага с задоволителен брой изправни машини от главния вид военен аероплан.

Въпреки това бригаден военачалник Николай Русев твърди, че защитата на въздушното пространство е главен приоритет.

Командирът на " Граф Игнатиево " акцентира, че е изработен " сериозен разбор на всички предпоставки за пораждане на произшествия и катастрофи ", откакто изтребителя на подполковник Валентин Терзиев се разруши в Черно море по време на обучение.

Приоритет за 2022 година остава образованието на нови летци на изтребител МиГ-29 и адаптиране на летище " Граф Игнатиево "  за новите американски изтребители Ф-16.

Заради предстоящите поправки по летището, се чака пренасяне на летателна активност на друго летище, е показал началникът ва ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Припомняме, дефицитът на нальот, може да има съдбовни последствия.

През 2018 година командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков съобщи, че българските военни пилоти имат 10 пъти по-малко часове за нальот в съпоставяне с тези на сътрудниците им от НАТО. През юни 2018 година имаше катастрофа с вертолет Ми-17 над Пловдив, в която починаха двама военни. На 9 юни 2021 година " при осъществяване на подготвителна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е липсващ от радарите в 00:45 ч. ". В този полет почина майор Валентин Терзиев, който посмъртно бе нараснал в чин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР