„Наложихме мораториум върху цената на електроенергията в началото на зимата,

...
„Наложихме мораториум върху цената на електроенергията в началото на зимата,
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов, БСП: От 1-ви юли вдигаме пенсиите с 20%, а от 1-ви октомври ще ги преизчислим


„ Наложихме мораториум върху цената на електрическата енергия при започване на зимата, за което Българска социалистическа партия мощно настояваше. Тогава бяхме упреквани, че това не би трябвало да се случва и надали не ще взривим енергийната система. Сега желая да попитам по какъв начин щяха да презимуват огромна част от българските фамилии през тази тежка зима, в случай че не бяхме наложили този мораториум. Така че ние започнахме с антиинфлационните ограничения още при започване на зимата. “ Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната Комисия по превоз и известия Борислав Гуцанов в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му признатият пакет от антикризисни ограничения от държавното управление е извънредно скъп и при помни, че напълно поради Българска социалистическа партия детските градини и яслите станаха безвъзмездни. „ Безкрайно благодарим на нашите съдружни сътрудници. Това е нещо, за което се борим от доста време, само че стана факт едвам от 1 април “, сподели още той.

Гуцанов изясни, че обществото ни има групи от хора, които са в в действителност сериозно положение, като да вземем за пример пенсионерите - над 2 млн. и 100 хиляди души. „ Затова от 1 юли ще създадем по този начин, че с 20% да са вдигнат пенсиите. Да, не е задоволително, само че въпреки всичко това е една огромна крачка напред. Освен това нещо, което е от изключителна значимост за Българска социалистическа партия, от 1 октомври да има доста по-голяма правдивост, като се преизчислят “, изясни социалистът.

Депутатът от левицата е уверен, че новият пакет антикризисни ограничения за 2 милиарда лв. ще помогне на българските жители. „ Едно е в случай че не бяхме наложили мораториум, друго е с налагането му. Едно е, в случай че ставката на Данък добавена стойност на хляба е 20%, друго е нулевата ставка – това, което ще създадем. Така ще помогнем и на производителите на самун, и на крайния адресат “, уточни той.

„ Трябва да уточняваме групите, които имат най-голяма потребност от помощ. Сега го вършим по най-бързия метод, с цел да може да се схване по-лесно този стрес, който го има в обществото “, съобщи той. Според Гуцанов през есента се обмисля да има минимална консумация на електрическа енергия и на вода, което също ще подкрепи нуждаещите се, както е заслужено. „ Ще се постараем най-хубавото да бъде направено “, безапелационен бе националният представител от Българска социалистическа партия.

Той уточни, че следва вкарване в Народното събрание на новия закон за облагане на свръхпечалбите в региона на енергетиката - за производители и търговци. „ Това ще стане факт и ще бъде част от нужните средства за подкрепяне на българските фамилии “, посочи социалистът.

Като ръководител на транспортната комисия Гуцанов разяснява проблема с пътните превозвачи: „ За някои свои претенции имат учредения, само че преди всичко би трябвало да има разговор. Има и някои неща, от които не може да се отстъпи, като въвеждане на тол таксите по второкласните пътища, това е нещо, което е трябвало да се случи още през 2020 година “, съобщи той. По думите му сега се събират към 158 млн. от тол такси на тежкотоварните коли и 280 млн. от леките, и попита по какъв начин това заслужено.

„ Трябват 1 милиард и 200 милиона за поддържане на пътната инфраструктура, а в това време се стачкува, че има дупки по пътищата, а тези пари би трябвало да дойдат от тол системата “, сподели още по тематиката Гуцанов.

Депутатът от левицата изясни, че няма неприятно да бъде призован съвет по сигурността, на който да се изслушат службите и да се види каква е действителната обстановка по отношение на Република Северна Македония, само че позицията на левицата по тази тематика е пределно ясна и безапелационна.

„ Ние би трябвало да гледаме ползите на страната си “, съобщи още Гуцанов, като добави: „ Икономическите ползи на България са пределно ясни. Почти невероятно е да доставяме постоянна газ без присъединяване на “Газпром. Заради това от Българска социалистическа партия настояваме да има диалози. Ние би трябвало да гледаме националния интерес и какво е належащо, с цел да върви стопанската система нагоре “, уточни социалистът.

Депутатът от Българска социалистическа партия счита, че сега няма причина да се приказва за друго ръководство или различен кабинет. „ Много бързо забравихме къде бяхме преди година и къде сме в този момент. Ако ръководещите тогава от ГЕРБ бяха създали по този начин, че да разширят Чирен, в случай че не бяха затопили естественото газохранилище в “Галата “ край Варна, по различен метод щяха да наподобяват нещата, щяхме да имаме опция за предпазване на газ за 1 година “, съобщи Борислав Гуцанов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР