Наложената от коронавируса изолация може да е изтощаваща - но

...
Наложената от коронавируса изолация може да е изтощаваща - но
Коментари Харесай

Как да живеем затворени с други хора за седмици: астронавтите знаят

Наложената от ковид изолираност може да е изтощаваща - само че в този момент си представете, че сте на стотици километри над земята и ще прекарате месеци единствено с няколко други индивида. Не може даже да излезете на открито за глътка въздух.

Астронавтите от Международната галактическа станция доста добре знаят по какъв начин да вършат това и препоръките им могат да са потребни при насилственото близко общуване на фамилии и съквартиранти в границите на седмици. Ан Маклейн споделя опита си пред в. " Хюстън хроникъл ".

Проучванията на НАСА демонстрират пет съществени умения за това по какъв начин дребни групи хора да живеят здравословно дружно. Ето кои са те:

Общуване

Говорете по този начин, че да ви схванат. Слушайте интензивно и следете за невербални сигнали. Откривайте споровете, обсъждайте и работете за разрешаването им. Ключово е свободно да можете да назовете възприятията си, да говорите за желанията си, да обсъдите по кое време някой работи ненадейно и да можете да говорите след триумф или конфликт. Уверете се, че посланията ви са разбрани, и се извинете, в случай че сте сбъркали.

Водачество/следване

Лидерът усилва способността на групата да реализира задачата си; почитателите интензивно способстват за придвижването в тази посока. За да се случи това, е належащо да има атмосфера на доверие - в която хората одобряват отговорностите си, разпределят се задания, слагат се цели, дава се персонален образец и се дават насоки, мнения, уроци и кураж.
Грижа за себе си

Следете личното си психическо и физическо здраве. Това включва персонална хигиена, задоволително сън и положително въодушевление. (Повече препоръки четете тук.) Хората би трябвало да са наясно със мощните страни и слабостите си и по какъв начин те могат да се отразят на цялата група. Бъдете подготвени да се учите от грешките си, да намалявате равнищата на стрес и негативизъм, с цел да не предавате тези усеща на останалите. Бъдете проведени и търсете салдото сред работа, отмора и персонално време.

Грижа за другите

Важното тук е по какъв начин цялата група се оправя със напрежението, умората, заболяванията, ресурсите и натовареността на работата. Как поддържа оптимално равнище на труд. Тези неща се реализират с самообладание и почитание към другите, както и с деликатни наблюдения кой е уплашен и кой е изтощен. От изгода са присъединяване в общи действия, доброволчеството да се изпълнят неприятни задания и предлагането и приемането на помощ.

Живот в група

Сътрудничеството е главното за реализиране на задачата. Важно е по какъв начин целият екип се оправя с другите отзиви, култури, усещания, умения и личностни характерности. Ключовият аспект е хората да си сътрудничат, а не да се състезават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР