Наливат се пари предизборно и на “приятелски фирми”Д-р Емил Стоименов

...
Наливат се пари предизборно и на “приятелски фирми”Д-р Емил Стоименов
Коментари Харесай

Д-р Емил Стоименов, водач на листата на АБВ за Стара Загора, пред “Труд”: България може да произвежда „Спутник V“, но правителството няма желание


Наливат се пари предизборно и на “приятелски фирми”

Д-р Емил Стоименов е от Стара Загора и води листата на АБВ там. Възпитаник е на езиковата гимназия в града “Ромен Ролан” и е приключил медицина в МУ-София. Категоричен е, че АБВ има решение за салдото сред “Зелената сделка” и централите “Марица-Изток”. Не може да оставим без прехранване над 10 000 души в района, споделя доктор Стоименов.

- Доктор Стоименов, от АБВ публикувате фотоси на празни витрини, банкрутирали бизнеси, говорите за обществена гражданска война, само че какво оферирате?
- Предлагаме директна и безплатна поддръжка на засегнатите бизнеси и хора незабавно. Затварянето на всички места в Европейски Съюз върви с подкрепяне на тези браншове. Ако разгледаме системата 60/40, която държавното управление толкоз шумно прокламира -собственикът на един затворен ресторант би трябвало да извади 40 % от заплатите на чиновниците от джоба си. Колко време би издържал този притежател? България е измежду страните, които харчат минимум пари от бюджета като % от Брутният вътрешен продукт за справяне с пандемията - към 2,3 %, а в Германия този % е 25 % от Брутният вътрешен продукт.

- Критиките ви са ориентирани и към организирането на изборите, само че за пръв път сме в условия на пандемия и избор..
- Правителството се сети в последния миг, че предстоят постоянни парламентарни избори и здравно министерство разгласи като форсмажор поръчка с непосредствено договаряне за защитни средства. Нека да бъде ясно, нищо изключително няма в постоянните парламентарни избори. Осигуряването на персоналните защитни средства беше също толкоз значимо, колкото и отпечатването на бюлетините. Затова от АБВ задаваме въпроса - за какво едвам на 25 февруари бе пуснато съобщение, че ще се закупят над 3,8 млн. броя защитни маски, 1,5 млн. комплекта ръкавици, над 70 000 литра дезинфектант, 30000 броя защитни дрехи? Кой е този снабдител, коя е компанията, да не би да е “приятелска”, с която здравно министерство подписа контракт за осъществяването на тази “спешна” поръчка и каква е единичната цена на изброените консумативи? Тези въпроси към този момент сме изпратили до администрацията на министър Ангелов. От АБВ държим да получим отговори от здравно министерство и дали всички позиции от публичната поръчка са доставени в посочения период, а точно - 5 март.

- Не е ли пресилено да се твърди, че България може да създава ваксини против ковид - да вземем за пример Спутник V? До какъв брой БулБио към НЦЗПБ има в действителност този капацитет?
- Председателят на АБВ Румен Петков имаше диалози в Москва в това число и с ръководителя на института “Гамалея” акад. Александър Гинцбург, който създава Спутник V. Акад. Гинцбург акцентира при срещата си с Румен Петков, че при предпочитание от българска страна, Русия незабавно ще даде технологията за произвеждане на “Спутник V”. Още преди два месеца поставихме въпрос на здравно министерство за опцията БулБио да създава аденовирусни ваксини, в случай че им се даде технологията. Отговорът беше: “БулБио е измежду водачите в международен мащаб по произвеждане на ваксини, само че този развой ще отнеме 9-12 месеца”. Това ми прозвуча като “Да, може, само че не ни се занимава”.

- Но от ГЕРБ се опряха на буквата на закона за медикаментите, че няма по какъв начин да се позволи приложимост на медикамент, който не е утвърден от Европейската организация по медикаментите.
- Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) е извънредно способена и има потенциала да откри дали един артикул е безвреден за приложимост. Щом има утвърждение на “Спутник V” в Австрия, Унгария, Чехия и тн, в България също може и не би трябвало да има проблем.

- Гласът на Първанов в АБВ към този момент не се чува или заложихте на най-големия критик на НОЩ доцент Мангъров за привличане на гласове?
- Гласът на създателя на АБВ се чува, както се чуват гласовете на всички членове на АБВ. АБВ не е лидерска партия, а партия на съидейници. Следваме главното предписание, че другите отзиви единствено спомагат за по-добрите решения. Доц. Мангъров получи доверието на доста наши структури. Политическият опит в АБВ се цени извънредно доста, както и експертният. Много наши претенденти за народни представители - над 20 % от водачите са младежи до 30 години. Това са експерти в разнообразни области, които нямат политическа биография, само че имат солидно обучение и познания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР