Налице са редица комбинации и варианти, според които проектът „АЕЦ

...
Налице са редица комбинации и варианти, според които проектът „АЕЦ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: АЕЦ "Белене" е жизнеспособен проект

Налице са редица комбинации и разновидности, съгласно които планът „ АЕЦ Белене " е жизнерадостен. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, по време на присъединяване в парламентарния надзор, където отговори на въпрос за отчета по отношение на опцията за реализация на активите на АЕЦ " Белене ", направен от Българската академия на науките.

Темата за АЕЦ " Белене " ще бъде подложена на необятна полемика в идващите месеци, а енергийният министър отхвърли да се ангажира с краен период за взимане на решение за втората нуклеарна централа.

По думите на Петкова тематиката за реализирането на този план е на дневен ред, а страната ни е изправена пред решението на рационалната задача да бъдат оползотворени активите, свързани с него. „ Ето за какво, в края на нашия предходен управнически мандат, Министерски съвет разпореди да бъде осъществен разбор - юридически, механически, стопански. Българска академия на науките създаде подобен разбор, а в средата на месец ноември окончателният отчет е реалност.

Това, което Българска академия на науките имаше като задача и е анализирала в своя отчет, е да се даде отговор на доста значим въпрос - има ли нужда от нова базова мощ освен в България, а в целия район. Българска академия на науките, на база на разбора, изрично декларира, че след 2030-35 година, в целия район, ще има недостиг на мощ, които ще бъдат най-малко 2 хиляди мегавата ", изясни енергийният министър. По думите ѝ съществуват няколко хипотези по отношение на плана. „ Първата е да не се прави нищо.

Българска академия на науките преглежда и подобен вид, само че го дефинира като най-лошия сюжет, защото той ще донесе единствено вреди и ще натрупа нови разноски, свързани с площадката и оборудването. Вторият вид е обвързван с опцията това съоръжение да бъде продадено, само че тук също са налице опасности ", изясни министър Пекова и акцентира, че продажбата на оборудването не би могла да покрие насъбраните досега разноски. Тя обърна внимание на плануванаъа в отчета опция за реализацията на плана в избрани параметри. „ Разгледан е сюжет, при който се търси 100% задграничен вложител.

Анализите, които Българска академия на науките прави демонстрират, че подобен вид не би бил вероятен и сполучлив, защото, с цел да има гаранции, страната би трябвало да взе участие по някакъв метод ", акцентира още енергийният министър. „ Българска академия на науките разиграва няколко разновидността, свързани с капиталови разноски под 10,5 милиарда евро, рента - под 4,5% и съответствие сред дълг и личен капитал 70:30, тогава са налице редица комбинации и разновидности, съгласно които планът е жизнерадостен ", добави още тя и прикани за сериозен спор по тематиката, с цел да бъде взето най-правилото решение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР