Налице е пореден провал в електронното управление, заради който граждани

...
Налице е пореден провал в електронното управление, заради който граждани
Коментари Харесай

Граждани и фирми застрашени от глоби заради неуредици с е-системата за отпадъците

Налице е следващ неуспех в електронното ръководство, поради който жители и компании са застрашени с санкции от 5000 до 10 000 лева За това алармират от Асоциацията за отбрана на потребителите.

Те оповестяват, че са получили няколко недоволства за неспособност за регистрация и подаване на доклади в новата онлайн Национална осведомителна система " Отпадъци ".

Според Асоциацията методът, по който е пусната системата на 1 януари тази година, и нейната функционалност са причина за корупционни практики. Те показват, че липсва обществена публичност за въвеждането й. Проведени са и две безвъзмездни образования за работа в системата при започване на февруари, като компанията провела въпросните образования, не е тази, която е построила системата. Потребителите на услугата са безапелационни, че тези 2 образования са извънредно незадоволителни. Освен това към този момент компании всеобщо провеждат платени образования за работа с НИСО против 255 лева

Потребители са алармирали и че с тях са се свързали представители на софтуерни компании, които им оферират против 150 лева - 200 лева да им вкарат докладите в НИСО. Тоест активност, която до края на предходната година юридически и физически лица са правили независимо на хартия, в този момент към този момент в електронна среда тя толкоз е усложнена и неработеща, че се постанова да бъдат натоварени с още разноски, с цел да изпълнят закона, показват от Асоциацията.

Те показват, че са разкрили голям брой проблеми в системата. Въпреки че в уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда са дадени два телефона и имейл за подпомагане, опитите на АЗП да се свържат с някого по телефона в продължение на седмица са били несполучливи. Изпратени са били и запитвания на посочения имейл, само че те са били върнати, като е било посочено, че въпросният мейл към този момент е недействителен.

От Асоциацията означават също, че слагането на информация в множеството кафези за въвеждане на данни и падащи менюта лишава повече време в сравнение с същото да се напише на ръка. Невъзможно е да се качват данни от други системи или да се подават подготвени документи, тъй като всичко се подписва с един валифициран електронен автограф, чийто собственик не може да делегира тази задача на собствен зависещ, което прави процеса още по-труден.

От АЗП показват, че някои от условията в НИСО опонират на Закона за ръководство на отпадъците и Закона за електронния документ и електронния автограф.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР