Налице е огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна

...
Налице е огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна
Коментари Харесай

Ръст на движението на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия през България отчете Асен Василев

Налице е голям растеж на внос-износ на артикули с двойна приложимост към Азербайджан и Русия, минаващ през България. Това съобщи финансовият министър Асен Василев след среща с премиера и еврокомисаря по финансовата непоклатимост Марейд Макгинес.
Прочетете още
“Работим с Европейска комисия да идентифицираме каналите и фирмите и те ще бъдат пресечени. Това ще бъде главен фокус в границите на визитата ни на “Капитан Андреево ” на следващия ден. Това е една от най-натоварените граници в света. Става въпрос за поток от артикули, които потеглят от други страни в Европа или стигат до такива ”, сподели Василев.

По думите му, към 20 000 са фирмите в Европа, които заобикалят глобите против Русия, само че казусът е, че употребяват изрядни митнически документи. Затова взаимно с Европейска комисия ще бъдат основани механизми за цялостното използване на 12-ия пакет наказания.

Премиерът Денков посочи, че става въпрос за електронни съставни елементи.

Министър-председателят разяснява и изказванията, че българската " Лукойл " е избягвала глобите против Русия.

“Когато излезе въпросният отчет и публикациите, които го обсъждаха, няма доказателства, има догатки и внушения. И всички наши инспекции демонстрират, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламенти митническа наредба. Без да има ясни доказателства, аз не бих желал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинявания. Ако намерим диря за такова нещо, ще бъдем ясни и транспарантни и ще го представим пред вас ”, сподели Денков.

Относно засечения канал за трафик на артикули с двойна приложимост през България към Русия еврокомисарят по финасовата непоклатимост, в чийто портфейл влиза използването на глобите, Мариан Макгинес съобщи:

“Казах, че тези наказания са най-задълбочените и необятни, които Европа в миналото е прилагала. Работим тясно с страните членки, тъй като те ги извършват. Това е тяхна отговорност. Колкото повече наказания, толкоз по-голяма заплаха да се избегнат. Точно по тази причина работим с страните, с цел да се избегне такова заобикаляне на глобите.

Трябва да бъдем прецизни при комерсиалните потоци и знаем, че има артикули, които заобикалят глобите и отиват на бойното поле. Трябва да използваме всичките си запаси, с цел да определим къде има подобен риск. Това включва разискване със прилежащи страни. Важно е да се заобикаля потреблението на държави-членки и артикули, идващи от тях, през заобиколни направления ".

Макгинес приветства решението на българските управляващи за по-ранно отпадане на дерогацията за преправка на съветски нефт у нас и добави, че тече инспекция дали " ЛукойлНефтохим " съблюдава глобите, написа Българска национална телевизия.

" Нашите служби са по отношение на българските по повод една петролна компания, само че желаеме деликатно да проверим до каква степен са правилни тези изказвания. Силно приветстваме желанието да бъде отстранена дерогацията доста по-рано. Това приказва за желанието на България да се извършват глобите по отношение на Русия ”, сподели тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР