Налични са близо 740 милиона лева735 милиона са налични за

...
Налични са близо 740 милиона лева735 милиона са налични за
Коментари Харесай

Министър Пулев призова фирмите в Североизточна България да кандидатстват по програми за бизнеса

Налични са близо 740 милиона лв.

735 милиона са налични за планове на микро-, дребни и междинни предприятия до края на годината по Плана за възобновяване и резистентност и по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “.

Това стана ясно на брифинг на служебния министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев в град Силистра, в който взеха присъединяване шефът на дирекция в Областна администрация Разград Светлин Симеонов, шефът на Областния информативен център в Разград Юлиян Данаилов и началникът на отдел „ Стратегическо обмисляне и планове “ в Община Разград Христина Русева.

Работната среща – полемика на тематика „ Възможности на бизнеса за кандидатстване с планове по Плана за възобновяване и резистентност и по структурните фондове на Европейския съюз “ се организира на 10 септември в заседателната зала на Областна администрация Силистра, като присъединяване в нея взеха представители на локални и районни управляващи, работодателски и браншови организации и медии от областите в Североизточна България – Силистра, Добрич, Шумен, Русе и Разград.

Министър Пулев съобщи, че управляването от него министерство е въвело нов самодеен метод, с цел да бъде покрай бизнеса, като се провеждат мобилни приемни в страната.

Той акцентира, че страната продължава да работи на цялостни обороти и в цялостен синхрон, с цел да се даде глътка въздух на най-уязвимия сегмент на българската стопанска система – микро-, дребните и междинни предприятия. Основният приоритет на министерството е да се помогне на бизнеса в условия на международни рецесии – инфлация и рецесия в енергетиката, с инструментите на Плана за възобновяване и резистентност и еврофондовете.

Пулев уточни, че доста се спекулира с Плана за възобновяване и резистентност, само че той е отворен и работи. „ По 5 млн. лева дневно има Министерството на нововъведенията и растежа за планове на микро-, дребните и междинни предприятия до края на годината “ съобщи министърът.

Велина Попова, шеф на отдел „ Програмиране “ в Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ показа идните до края на годината и плануваните за 2023 година процедури по Плана за възобновяване и резистентност и по структурните фондове на Европейски Съюз. Повечето от тях са ориентирани към микро, дребни и междинни предприятия. Предвидени са ограничения и за огромните предприятия.

В момента се одобряват планови оферти по първата за България процедура от Плана за възобновяване и резистентност – „ Технологична рационализация “ с общ бюджет в размер на 260 млн. лева Крайният период за кандидатстване е 21 септември 2022 година

До края на годината се отварят още три процедури за даване на безплатна финансова помощ по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев разгласи, че от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември.

Основните цели на Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. По двете стратегии са планувани средства за софтуерна рационализация, създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, увеличение на експортния капацитет, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и др.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР