Наличието на силни, свободни и независими медии са в основата

...
Наличието на силни, свободни и независими медии са в основата
Коментари Харесай

Румен Радев: Не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии

Наличието на мощни, свободни и самостоятелни медии са в основата на развиването ни като демократично общество. Това съобщи президентът Румен Радев на Осемнадесетата международна среща на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция в Казанлък. Градът отбелязва в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата.

„ Не можем да се развиваме като демократично общество без мощни, свободни и самостоятелни медии. Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, съобщи президентът. Той уточни, че медийната среда от ден на ден се трансформира в аршин за свободата на самото общество. Свободата на медиите завършва там, където журналистът, неговият редактор, или самата медия, са подвластни от стопански, политически, корпоративни или външни ползи. Свободата на медиите би трябвало да е наша първостепенна задача “, акцентира президентът Радев.

Радев съобщи, че свободата на медиите постоянно е била настояща тематика, която има особена тежест в съвремието ни, медийната среда е критерия за свободата на обществото, за зрялостта ни, за културата ни и за нашата народна власт.

„ Отдавна медиите не са единствено коректив на властта, инструмент за контрол над публичния контракт “, заяви  Радев.

Според него демократичното развиване на едно общество зависи от медиите, които са част от имунната му система.

„ Те са естрада и страж на националните полезности и просвета. Ние би трябвало да ги поддържаме в тази толкоз значима задача “, сподели Радев.

Той напомни времената и годините, когато медийната среда у нас непрестанно се утежняваше. Немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, влизаха в ролята на неин рупор, съобщи президентът.

Той сподели, че свободните медии отразяват обстоятелства, а не ги измислят. Те почитат аудиторията и разграничават ясно обстоятелствата и субективните тълкования.

Според Радев към момента се нуждаем от съществени законодателни промени.

„ Изключително значимо е да знаем собствеността на всяка една медия и да има бистрота в механизмите на нейното финансиране “, съобщи Радев.

Според Радев законът би трябвало да подсигурява финансиране на публичните медии, примерно % от брутния вътрешен артикул.

Не може публичните медии да стават подвластни от изпълнителната власт “, съобщи той.

 

 Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев сподели, че участва за пръв път на Празника на розата в Казанлък и още е под въздействието на страстите, които се леят по улиците на този прелестен град.

„ Днес географският център на България се трансформира в център на света с доста мощно обръщение за добрина, съгласие и изключително за хубост “, уточни Радев.

По думите на Радев ползата на България към нашата общественост зад граница непрестанно пораства.

„ Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме, като разширяваме нашето духовно и културно пространство “, съобщи президентът. Според него българските медии в България и в чужбина, имат голяма, съдбовна възрожденска роля да сплотяват нашия народ към българската просвета, полезности и невероятните постижения, които дружно би трябвало да отстояваме и разпространяваме. „ Затова вашата роля е извънредно важна  – да предоставяте справедлива, надеждна, навременна информация за България на нашите общности на открито “, сподели Радев. Той акцентира, че постоянно,

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР