Налаганата изолация за болните от КОВИД-19 може да бъде намалена

...
Налаганата изолация за болните от КОВИД-19 може да бъде намалена
Коментари Харесай

Скъсяват карантината за КОВИД-19 на 7 дни

Налаганата изолираност за болните от КОВИД-19 може да бъде понижена от 10 на 7 дни, а карантината за контактни лица - от 7 на 5 дни. За хората, които са в границите на 3 месеца след последна имунизация - цялостна или бустерна доза, както и преболедувалите, въобще няма да се постанова карантина. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Новите ограничения влизат в действие от четвъртък и ще важат до идната седмица.

За хората, които сега са под карантина, също ще бъде понижен срокът й. В Съединени американски щати няма наложителна мярка, а всички са целесъобразни, само че се съблюдават на 99%, даде образец Кунчев.

Няма да се изисква антигенен тест за преустановяване на карантината. Има обстановки и обособени случаи, при които ще има по-дълго боледуване и по-дълго носителство, разяснява Кунчев. По думите му международните данни демонстрират, че интензивно заразният човек е рисков за близките над 90% от случаите до петия ден, а и ще бъде приет в болница в болница до цялостното си излекуване.

ДУМА напомня, че съгласно министерска заповед от 3 юни наложителната изолираност на заболели и заразоносители на КОВИД-19 е 10 дни, а карантината на контактни лица - 7 дни, като последната може да бъде прекратена след негативен ПСР тест на 72-я час. Преди това продължителността на изолацията за заболели бе 14 дни, а на карантината за контактни - 10 дни.

Типът вирус и разновидността са разнообразни спрямо предходните талази и по тази причина експертен съвет взема съответни ограничения седмица за седмица, които да не важат цялостен месец, изясни по-рано служебният здравен министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. " По този метод ще разтоварим популацията от тази ограничаваща мярка, ще помогнем на бизнес, на всички ", съобщи министърът.

Меджидиев съобщи, че се надява от идния понеделник да могат да се издават електронни посоки за гратис тестване за КОВИД-19.

Бяха бракувани над 1,3 млн. опаковки ваксина, посочи Меджидиев. Преди дни той изпрати напътствие до РЗИ, Сдружението на общопрактикуващите лекари и БЛС, в което се разпорежда, че без значение от невъзможността от цялостно асимилиране на многодозов флакон, той може да се отваря и за по-малко искащи да се имунизират. Припомняме, че при започване на юни бе оповестено, че България е бракувала ваксини против КОВИД-19 на стойност 4,6 млн. евро (близо 9 млн. лева.), а в средата на май Министерство на здравеопазването е изпратило писмо до Еврокомисията с искане да получава по-малки количества ваксини против КОВИД-19, съобразени с потребностите на популацията.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР