Накрая на Дунава сме. Епидемичната обстановка е добра и нещата

...
Накрая на Дунава сме. Епидемичната обстановка е добра и нещата
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Не махайте маските от 1 април, нoсете ги докъм 20-ти

" Накрая на Дунава сме. Епидемичната конюнктура е добра и нещата отиват към добър край “, сподели пред БНР проф. Николай Витанов, доктор по математика, физика и естествени науки от Института по механика към Българска академия на науките.

От 1 април маските няма да са наложителни, само че Витанов предложи хората да ги носят докъм 20 април, за да може да бъде загасено дифузното разпространяване в България, тъй че даже да пристигна новият вид на Омикрон от Западна Европа, той мъчно да го възпламени и да имаме умерено лято.

" Не махайте напълно маските от 1 април. Някъде докъм 20-и ги носете най-малко в градския транспорт и на местата, където се събират доста хора, с цел да почистим това нещо. “

" Ако народът всеобщо махне маските и не съблюдава към този момент нищо, тогава биха могли да зародят проблеми “, счита математикът.

14-дневната заболеваемост на 100 000 спада и ситуацията към този момент е положително, означи проф. Витанов.

Въпросът е дали ще се ускори шейната надолу, тъй че настоящите събития да не могат да я спрат, разяснява проф. Николай Витанов в предаването " Преди всички “.

Столичният щаб предлага маските да останат в градския превоз и след 1 април, разясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания

. " Никаква принуда никому, само че придвижването на пандемията е такова “, сподели Кантарджиев.

По думите му лечебните заведения би трябвало да изградят непрекъснати ограничения за изолираност на заболели с ковид, които би трябвало да бъдат приети в болница за други свои болести.

Проф. Кантарджиев призова да се разиска въпросът за заплащането на PCR тестванията, освен за ковид, а за десетки други инфекции.

Трябва да се поправя експертно цената и да бъдат безвъзмездни, безапелационен е той. 

Миналата година в европейските общества нямаше грип и колективният имунитет във връзка с грипа е понижен, по тази причина през идващите години се очаква по-бурно развиване на грипните епидемии заради потискането им от ковид, изясни експертът.

Относно имунизациите против Covid-19 Тодор Кантарджиев заяви, че планират през лятото акция за възрастните хора в София, с цел да бъдат предпазени наесен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР