"Накитът през вековете - символ на власт или украшение" е

...
"Накитът през вековете - символ на власт или украшение" е
Коментари Харесай

Красотата на накитите през вековете показват в Археологическия музей

"Накитът през вековете - знак на власт или бижу " е тематиката на новата галерия в зала "Трезор " на Археологическата експозиция на РИМ-Бургас. Тя е формирана от забавни артефакти от сбирките на няколко от музея.

Накитите са значим детайл от облекло през всички интервали на човешкото развиване. Отразяващи обществения статус на носителите им, те дават на откривателите огромен размер от информация за историята и промени в живота на предците ни. Наблюдателните гости ще могат да се срещнат образно с трендовете в развиването на дамските бижута от древността до наши дни.

До златните украшения от Античността са показани изящни средновековни обеци ( XI-XIV в.), открити в Бургаски район, както и кръстове-енколпиони от този интервал. Показани са и женски украшения от Бургаско от края на 19 в. - декорации за глава, шия, за ръце, за кръст - съгласно формите на човешкото тяло и структурата на обичайния костюм. Подбрани са експонати, разнообразни по материал, техника на направа, орнаменти. Отделните елементи и вглеждането в тях разкриват цялостен един свят - и съответен, и нереален - заобикалящата ни природа с невероятното й разнообразие, връзките в обществото, мястото на дамата в него, символиката на националните вярвания, въображението на незнайния занаятчия куюмджия.

Но дали тези украшения са единствено допълнение към облеклото или имат по-специална функционалност, и дали в действителност са принадлежали единствено на дами? На тези въпроси ще отговорят музейните експерти в забавна лектория към изложбата.

Елитната експозиция в зала "Трезор " е допълнена с една огромна групова находка от с. Звездец. Сребърните монети на османските султани Мустафа III (1757-1774), Селим III (1789-1807) и Махмуд II (1808-1839) допълват музейната сбирка от домонетни и монетни средства.

Новоизложените артефакти могат да бъдат видени в Археологическата експозиция (гр. Бургас, ул. Богориди 21) от вторник до събота, сред 9.00 и 17.00 часа.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР