Наказателен съдия с ранг на върховен, който може да е

...
Наказателен съдия с ранг на върховен, който може да е
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието с ново предложение кой да разследва главния прокурор

Наказателен арбитър с сан на висш, който може да е от всички равнища без районно, да управлява следствията против основния прокурор и заместниците му. За тази цел краткотрайно той ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура, а след привършване на следствието ще се връща на остарялото си място.

Въпросният арбитър ще бъде избиран на инцидентен принцип от лист, утвърден от магистрати от висшия съд. След като бъде определен, той ще работи като прокурор и ще реши дали да бъде формирано досъдебно произвеждане против ръководителя на държавното обвиняване.

Това е едно от предложенията на правосъдното министерство, оповестени от министъра в оставка Надежда Йорданова при представянето на пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за правосъдната власт и Наказателния кодекс.

" Страната ни има сериозен проблем от години, разказан в делото " Колеви против България " - липсва опция основният прокурор да бъде разследван ", изясни тя.

Става дума за делото, заведено от наследниците на убития прокурор Николай Колев, когато началник на държавното обвиняване бе Никола Филчев. Европейският съд по правата на индивида отбелязва нуждата от сходен механизъм.

" Опитали сме се следствието на основния прокурор да е близо до процедурата за всеки български жител. Има единствено единици отклонения ", сподели заместникът на Йорданова Емил Дечев и уточни, че следствието в този случай може да се води от проверяващ служител на реда, а не от следовател.

Дечев призна, че чака " гневна опозиция " и обвинявания в противоконституционност. По думите му до момента са се говорили общи приказки, а през днешния ден се дават съответни оферти, като Министерство на правосъдието се е постарало да реализира максимума от " тясното пространство, обещано от Конституцията и решенията на Конституционен съд ".

С промени в Закон за съдебната власт е планувана и процедура за краткотрайното премахване от служба на основния прокурор, когато той към този момент е обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Тогава прокурорът по следствието внася стимулирано искане в Пленума на Висшия правосъден съвет за краткотрайното премахване до привършване на наказателното произвеждане.

Съществена смяна в Закон за съдебната власт е обвързвана с парламентарната квота на Висш съдебен съвет. Идеята е Народното събрание да не избира прокурори и следователи, а хабилитирани учени по правни науки, юристи и други адвокати с високи професионални и нравствени качества.

Предложенията за потреблението на специфични разследващи средства гласят, че с корекция в Наказателно-процесуален кодекс прокурорът няма да може да позволява оповестяване на информация от следствието, когато тя е събрана със СРС. Това ще става в случаите, когато се визира националната сигурност или се употребяват за задачите на наказателното произвеждане.

Сред другите законодателни промени е опцията за обжалване на отводите на прокурор да образува дело. Това да може да става пред съд, предлага Министерството на правораздаването.

" През последните години прокуратурата изборно ползва разрешителния режим за обявяване на данни от досъдебни производства. Затова Министерство на правосъдието предлага съответни критерии и правосъден надзор в тези случаи от необикновен публичен интерес ", изясни Йорданова.

Правосъдното министерство предлага и напълно нов текст против изтезанията.

България е поела ангажимент този закон да бъде признат след съвещания, в това число и с Венецианската комисия. Той е привързан и с Плана за възобновяване, уточни Йорданова и добави, че текстовете би трябвало да станат настоящи сред март и юни следващата година.

" Тази промяна е ангажимент на страната. Независимо дали в този или идващ парламент, с или без промени, този закон би трябвало да бъде признат. Ако това не се случи, България няма да получи пари по проекта. От сходен сан е и антикорупционният закон ", посочи Йорданова.

По думите й инспекция е посочила, че Георги Семерджиев, упрекнат за тежката злополука на 5 юли, при която починаха две млади дами, не е бил предпазен очевидец и не е бил под защита на Бюрото за отбрана на очевидци.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР