Наказателен съдия да може да разследва главния прокурор. Това предлага

...
Наказателен съдия да може да разследва главния прокурор. Това предлага
Коментари Харесай

Съдия да разследва главния прокурор, предлага правосъдното министерство

Наказателен арбитър да може да проверява основния прокурор. Това предлага правосъдното министерство с пакет промени в няколко закона, заяви отрасловият министър Надежда Йорданова. По този метод се прави опит да се реши казуса с недосегаемостта на шефа на държавното обвиняване. Страната ни от години търпи рецензии по този въпрос от редица европейски институции и е била осъждана. Досега ръководещите не са показали изключително предпочитание да се занимават с тематиката. ГЕРБ имаха концепция следствието да се разпорежда на специфичен прокурор, само че предлагането бе отхвърлено от Конституционния съд. Самият основен прокурор Иван Гешев пък непрекъснато изяснява, че не е недостижим и даже не е шеф на редовите прокурори. Има и решение на Конституционен съд, съгласно което той може да бъде разследван от всеки редови обвинител. Това в никакъв случай не се е случвало.

Временни пълномощия

Със законопроекта се предлага проверяващият магистрат да получава краткотрайни пълномощия да проверява основния прокурор. Той ще се назначава с решение на Висшия правосъден съвет (ВСС), който избира и шефа на държавното обвиняване. Съдията би трябвало да е от наказателно поделение и да работи на равнище над областен съд. Магистратите ще се избират на инцидентен принцип от лист, направен от наказателната гилдия на Върховния касационен съд и ще се назначава от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Доказателствата ще се събират от проверяващи служители на реда. Те по този начин или другояче водят големия брой досъдебни производства под управление на прокурор. Следователите са подчинени на прокурорите по места, които пък дават отговор пред основния.

Един арбитър ще може да проверява основния прокурор най-много две години. След този период ще бъде определян различен магистрат. През първите шест месеца проверяващият може да образува каузи за повече от едно закононарушения. Отказите да бъде разследван основният прокурор ще могат да се апелират пред съда.

Наред с това е планувана и процедура за премахване на шефа на държавното обвиняване. Тази процедура ще минава през Висш съдебен съвет и ще стартира по искане на особено назначения магистрат.

Очакваме гневна опозиция

Механизъм за надзор върху основния прокурор е едно от условията България да получи средствата по Плана за възстаноявяване от Европейска комисия, изясни Йорданова. Тя разяснява, че без значение дали ще има нов парламент, измененията би трябвало да бъдат признати.

" Ако не стане настоящо право, че няма да бъдат получени идващите заплащания ", съобщи тя.

Зам.-министърът Емил Дечев пък разяснява, че със законопроекта се прави значима първа крачка и се стопират общите приказки по тематиката.

" Очакваме гневна опозиция, ще ни обвинят в противоконституционност ", съобщи той.

По думите му създателите са се пробвали да създадат оптималното в " тясното пространство ", което им дава конституцията.

Съдебен надзор

Министерството предлага и друга смяна – да се вкара опция за обжалване на прокурорките отводи да се проверяват закононарушения. В момента сходен отвод може да се стачкува единствено пред прокурор от по-висока инстанция. Често тази процедура се оказва безсмислена, тъй като висшестоящият прокурор удостоверява решението на сътрудника си.

В плана се предлага след окончателното решение на втория прокурор да може да се апелира и пред съд. Такава опция ще има единствено за така наречен тежки закононарушения, които се санкционират с най-малко 5 години затвор.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР