Наказанията за корупционни престъпления в публичния и в частния сектор

...
Наказанията за корупционни престъпления в публичния и в частния сектор
Коментари Харесай

Наказанията за корупционни престъпления в публичния и частния сектор ще се уеднаквят

Наказанията за корупционни закононарушения в обществения и в частния бранш се уеднаквяват с оферти за промени в Наказателния кодекс, утвърдени от държавното управление, заяви bTV.
Понятието „ длъжностно лице ” към този момент ще включва също заемащите работа в общинските администрации, хората, изпълняващи управителна работа или работа при обединяване от търговци, или друга обществена функционалност. Ако такова лице нанесе с нарушение на отговорностите си или превишаване на права обилни вреди на физически, юридически лица или обединявания, ще го грозят до 4 години затвор и отнемане от права.
Законопроектът планува до 5 години отнемане от независимост и санкция за търговци, ръководители и чиновници в юридически лица и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице. До този миг търговията с въздействие в комерсиалната активност не беше инкриминирана.
За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен „ икономически рушвет “ отпада условието облагата да е единствено имотна. Размерът на наказването за икономически рушвет се усилва на до 5 години и санкция от 500 лева до 2000 лева В в този момент настоящия кодекс е до 2 години и санкция в размер 100-300 лева
От наказателна отговорност се освобождават предложилите, обещалите или дали рушвет или полза, в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес, и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на съответните органи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР