Наказаха шофьор за платени глоби Преди пътуване вижте в сайта

...
Наказаха шофьор за платени глоби Преди пътуване вижте в сайта
Коментари Харесай

Как да си платим глобата и КАТ да разбере за това

Наказаха водач за платени санкции Преди пътешестване вижте в уеб страницата дължите ли пари на КАТ

Седемнадесет водачи в Пловдив и региона са останали без книжки за неплатени санкции към КАТ единствено за последните три дни. Това сочат данните на бранш „ Пътна полиция “ - Пловдив, предоставени на редакцията ни след питане до Министерство на вътрешните работи. За интервала от 30 април до 2 май т.г. органите на пътния надзор са направили общо 344 инспекции по автомагистрала „ Тракия “ и пътищата II-56 (Розовец - Брезово - Пловдив)и II-86 (Околовръстното шосе и трасето към Смолян).

За първите три дни от националната акция на КАТ за лов на длъжници локалните катаджии са ревизирали общо 344 моторни транспортни средства.

От началото на годината пък в Пловдив и района за неплатени сметки са „ изгорели “ стотици водачи. Куриозното е, че 83-ма от тях въобще не са потърсили книжките си и те към момента стоят „ на трупчета “.

След като излезе актът, неизрядните водачи разполагат със период от 1 седмица, с цел да се издължат към хазната с избраната от санкциониращия орган сума. Едва по-късно имат право да си получат назад отнетото удостоверение за правоуправление, прецизираха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Оказа се обаче, че освен в Пловдив, само че и в цялата страна, има доста случаи на неточно отчитане на платените санкции в системата на КАТ. Така водачи, които са внесли начислената им глоба, при инспекция с катаджийски таблет на пътя се оказват длъжници.

Още на 21 март „ Марица “ разказа фрапантния случай с пловдивчанина Янко Иванов, чиято кола е запорирана от Национална агенция за приходите за две неплатени санкции - едната от 2014 година, а другата - от 2016-а. Човекът обаче показа документи, че е платил глобите си навреме и даже му е направена отстъпка за бързото отчитане на отговорностите. Системата на КАТ обаче не е отчела заплащанията и от Групово дело „ Национална полиция “ името му било подадено към Национална агенция за приходите за наложително събиране на съответните суми.

След обявата за еднакъв случай описа и различен пловдивчанин. Миналата година Красимир Дончев бил заловен на бул. „ Христо Ботев “ да кара без колан и с изгасени фарове. Катаджиите му написали два фиша по 50 лв.. Няколко дни по-късно индивидът отишъл в пощата в " Кючук Париж " и внесъл парите по сметката на Министерство на вътрешните работи - Пловдив. Няколко месеца по-късно обаче и той бил изненадан с писмо, че въпросните два фиша не са платени.

Така се получава, че тези двама пловдивчани, в случай че бъдат спрени от КАТ във всеки един миг, автоматически ще останат без брошура, макар че санкциите им са платени.

Вероятно те не са единствените, които се водят длъжници непредпазливо в системата на Пътна полиция. След старта на националната полицейска акция по граничните КПП-та стана ясно, че има стотици сходни случаи в цялата страна.

От пресцентъра на Пловдивската полиция потвърдиха, че има засечени сходни случаи в града и района. „ Грешката нормално идва от техническото изписване на касовите бордера в банковите офиси, които са разнообразни за всяка банка. Дори при една объркана писмен знак или знак, при в допълнение сложено тире или неопределено изписана дума в документа, системата не регистрира, че санкцията е платена и лидерът продължава да се води дебитор “, изясни пред „ Марица “ представителят на пловдивската полиция Анелия Влахкинова.

Според нея всяка техническа неправилност при попълване на бордерата води до неразпознаване на наказателното разпореждане в системата. Затова при внасянето на сумите по банков път би трябвало напълно тъкмо да бъде изписан номерът на наказателното разпореждане. Често водачите вместо него вписват номера на бланката, което ги трансформира в длъжници непредпазливо. Друга причина платената санкция да не бъде разпозната от системата е, когато друго лице внася сумата по банков път и в графата за вносител попълни своето име, а не това на длъжника.

Вероятно и доста от чиновниците в банковите офиси не знаят или не си вършат труда да инструктират платеца по какъв начин тъкмо се попълня документът при заплащането на санкцията, допускат от полицията.

За да се понижи броят на сходни недоразумения, от бранш „ Пътна полиция “ Пловдив молят водачите да се възползват от конфигурираните АТМ устройства в КАТ за непосредствено заплащане на санкциите. Директната връзка на постерминалите от гишетата със системата за заплащане на глобите подсигурява, че всеки импортиран лев по акт или фиш съвсем мигновено се отразява в „ досието “ на съответния лидер и няма заплаха на по-късен стадий той да излезе без виновност отговорен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР