Наизустяването на факти и формули далеч не е единствения, нито

...
Наизустяването на факти и формули далеч не е единствения, нито
Коментари Харесай

Тайната на ученето през целия живот

Наизустяването на обстоятелства и формули надалеч не е единствения, нито пък най-добрия начин да се учите.

Всеки се учи по друг метод, само че моите обичани способи за образование имат едно общо нещо – те са приятни прекарвания. Ако не намирате за прелестен метода, по който ви се преподава информацията, вероятността да я възприемете и запомните не е изключително висока.

Например, когато бях в гимназията имах страховит преподавател по физика. Той постоянно се впускаше в задълбочени пояснения на сложните за схващане концепции, хрумвания и термини, както и аргументите и разпоредбите, които стоят в основата на формулите, които учехме. Учителят ни по химия, въпреки това, беше неговата цялостна диаметралност. Той не ни обясняваше нищо. Водещата концепция в неговите уроци беше, че процесите, на които се основават формулите, са прекомерно комплицирани за схващане и че е по-добре просто да научим наизуст формулите и да продължим напред.

Познайте кой предмет ми беше по-интересен и в коя сфера се усещам по-компетентен?

Ефективните способи за учене обаче не се отнасят единствено до времето, което прекарваме в класната стая. Човек не би трябвало да стопира да се учи, откакто получи мечтаната тапия. Разликата сред ученето през целия живот и образованието в профилирани институции е в това, че при първото самодейността зависи напълно от вас.

За да се учите през цели целия си живот, първо би трябвало да разбирате кои е най-ефективният метод за разбиране на информация от вас самия.

Ето по какъв начин да изградите личния си метод към ученето през целия живот:

Разберете, че наизустяването не е същото като научаването

Съществуват голям брой способи, които може да употребявате, с цел да се образовате сами по някаква тематика. Наизустяването е постоянно следване и от време на време ефикасна техника. Запаметяването на формули и обстоятелства обаче не е същото като тяхното схващане.

За да можете да кажете, че в действителност „ разбирате “ нещо, вие се нуждаете от по-задълбочен метод в ученето. Трябва да разбирате аргументите и следствията, които седят в основата на обстоятелствата, които сте запомнили. Трябва да си изцапате ръцете, като сами изпробвате наученото и експериментирате с концепциите, с които сте се срещнали.

За страдание доста хора се усещат принудени да запомнят хиляди разнообразни обстоятелства, с цел да могат да ги разпознаят в някакъв тест. Това значително се дължи на културата на " преподаване за проби ", която е ужасяващ метод за създаване на трайни знания и критичен начин на мислене.

В последна сметка това води до положение, в което вие помните редица обстоятелства, само че не можете да извършите връзка сред тях и цялостната картина.

Припомнете си неща от предишното, които са ви били лесни за научаване и помислете върху за метода, по който те са ви били преподавани

Много хора разчитат на „ груба мощ “, когато учат нова тематика или пробват да придобият нови умения. Те се интересуват повече от придобиването на съответна информация, в сравнение с от метода, по който ще я получат.

Преди да започнете да кликате на всяка публикация в интернет, която може да ви предложи нещо по тематиката, от която се интересувате, помислете за обичаните си предмети от времето, когато сте били в гимназията или университета. Какво прави тези уроци толкоз специфични и запаметяващи се? Най-вероятно времето ви в тези часове не е прекосявало в непрестанно четене на учебници. Ако би трябвало да направя съмнение, залагам на това, че тези уроци са включвали дейни полемики, извършения, опити и други техники, в основата на които е високата ангажираност.

За да пресъздадете тази конюнктура във вашето всекидневие, би трябвало да се научите да гледате на тематиките, по които желаете да се образовате по същия метод, по който сте го правили в учебно заведение. Запознавайте се с информацията по същия метод, по който бихте го създали, в случай че някой различен ви я преподаваше.

Един от обичаните ми подходи за създаване на базови знания по непозната за мен тематика е четенето на материали в Уикипедия, скачайки от линк на линк. Така незабелязано минават няколко часа, до момента в който аз получавам много добра визия за въпросите, за които би трябвало да се приготвя.

Веднъж, откакто разберете по кой метод е най-лесно за вас да учите нови неща, даже най-тежките и сложни за схващане тематики стават по-достъпни. Трудната част е да запомните това, което сте научили.

За да затвърдите познанията си, би трябвало да ги предадете на някой различен

Обясняването на сложни концепции по метод, който ги прави по-лесни за схващане от останалите, е едно от най-големите провокации, пред които може да се изправите в живота си. Това обаче ви оказва помощ да задълбочите личното си знание по тематиката.

Преподаването и ученето са двете страни на една и съща монета. Не едно или две проучвания са открили, че преподаването усилва познанията освен за учениците, само че и на техните учители. Разясняването на комплицирани термини и концепции е ползотворно за всички страни в полемиката.

Това в действителност е постоянно срещана процедура в бизнес средите, изключително в случай че става въпрос за терминология, която е непозната за множеството хора. На мен постоянно ми се постанова да изяснявам на нашите клиенти какво в действителност е блокчейн, защото технологията към момента е относително нова. Много от тях нямат знания в тази сфера, нито пък имат желанието или времето да се срещнат с изгодите, които блокчейн може да донесе за техния бизнес. 

Основни понятия, свързани с технологията блокчейн, не са нещо, което бих определил като просто или обикновено, само че колкото повече приказвам за тях и давам отговор на въпроси на нашите клиенти, толкоз по-добре ги разбирам самият аз.

Преподаването е страховит метод да опресните и затвърдите познанията си, само че както към този момент казахме, първо би трябвало да разберете какъв е най-хубавият метод да ги придобиете. Като знаете какъв метод на учене работи най-добре за вас, размерът на познанията, които може да натрупате през целия си живот, става неограничен.

.............

Джон Монарх  за FastCompany.com

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР