Наистина въпросът е сега накъде, след като се разбра, че

...
Наистина въпросът е сега накъде, след като се разбра, че
Коментари Харесай

Георги Димов: Ердоган губи, но активизира своята международна дейност

Наистина въпросът е в този момент накъде, откакто се разбра, че Ердоган губи както общо за страната, по този начин и в Истанбул и в другите огромни градове. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " Георги Димов, някогашен общоприет консул на България в Одрин.

" Той засилва своята интернационална активност. Например, небрежно организира нощес 4 телефонни диалога с президентите на Киргистан и на Узбекистан, забележете. За да им благодари поради поздравленията от тяхна страна във връзка “проведените с демократична зряла възраст локални избори ", просто изтъквам безусловно. Освен това имаше диалог с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. За да го увери, че Анкара чака точно той да стане идващият общоприет секретар на НАТО и да му подсети чувствителността на страната, на югоизточната ни съседка, която не е член на Европейски Съюз и по отношение на която би трябвало да се демонстрира някакво по-специално отношение. И четвъртия му телефонен диалог беше с президента на Иран Ебраим Раиси, като там несъмнено, тематиката естествено е била обстановката в Близкия изток и по-специално линията Газа и войната, която се води сред Пакистан и Израел. Това е първото ", уточни Георги Димов.

На второ място, съгласно него, е неизбежна проверка на кабинета и промяна, рокади в цялата партия.

" Понеже втората огромна причина е стопанската система, която съгласно една крилата фраза на някогашния американски президент Бил Клинтън от 1992 година към неговия конкурент Джордж Буш-старши и с помощта на която имитация той съумя да завоюва изборите тогава, е точно “Икономиката глупако ". И преди всичко идва инфлацията, която съгласно публични данни на техния Статистически институт на годишна база през януари т.г. е 65%, през февруари се усилва с още 2% и става 67%, а през март още не са дефинитивни данните, само че може би ще бъде 69%. И в случай че се направи екстрапулация на тренда, към края на годината сигурно ще стане не двуцифрена, а трицифрена. На последващо място е хронично болната турска лира, тежко болна. Пак информация, през май месец м.г., когато бяха общите и президентски избори, курсът на турската лира по отношение на щатския $, беше 1 щатски $ за 20 турски лири. Сега, 10 месеца по-късно курсът е над 32, отива към 33, т.е. това е обезценка над 50% ", добави Димов.

По думите му, на последващо място, което е мощен отрицателен фактор, е повсеместното повдигане на заплати, на пенсии, на обществени заплащания, които ще би трябвало да се заплащат по-късно. Борчовете някой би трябвало да ги покрива.

И не инцидентно прочут турски професор макроикономист предизвестява, че в югоизточната ни съседка се задава огромна икономическа рецесия. И особено предизвестява държателите на кредитни карти за скок на лихвите по тях, както и стесняване, понижаване на кредитните предели. И също по този начин, което е освен стопански, само че и обществен фактор, това е огромното разслоение, неравенството сред обществото.

Пак по публични данни на известни макроикономисти, 1% от популацията на Турция има над 40% от националното благосъстояние. Тимъти Аш - прочут макроикономист и политик от Оксфорд непосредствено сигнализира, че става въпрос за огромно проваляне за Ердоган, а всичкото това е точно поради инфлацията. И го поучава да си смени целия стопански екип и да вземе нужните ограничения за справяне с казуса.

" И идната причина за неприятния резултат на Ердоган, това са откровените и радикални ислямисти, в това число симпатизанти и на хранилка на военизираната шиидска терористична организация “Хизбула ". Това е “Партията на свободната идея ", които са мощно недоволни от нерешителните дейности на Ердоган във връзка с израелско-арабския спор, спорът сред “Хамас " и Израел. И може би те имат някакво съображение, тъй като като изразителност по време на изявления на манифестации и така нататък Ердоган застава твърдо зад палестинците, само че на процедура корабите със артикули, които пътуват за Израел изобщо не понижават. Даже имаше и данни изнесени от техен народен представител, турски народен представител един месец след 7 октомври, откакто беше този терористичният акт на “Хамас ". Всеки ден минимум 6 военни товарни кораба турски отплават от турско пристанище и отиват в Израел.

Също по този начин, не би трябвало да се подценява и потреблението на съда и прокуратурата за кавга със старите и новоизбрани кметове, освен на Истанбул и на Анкара, може и в по-малки градове. Понеже прокуратурата и съда, те изцяло са овладени, спор по това нещо няма по какъв начин да има. И последното, което е допустимо и то е обявено от Ердоган още от преди една година, че той е срещу Конституцията от 1982 година, призната от военните, точно тъй като те са я приели. Макар че тя е към този момент толкоз редактирана, че към този момент няма нищо общо с предходната. И е прекомерно допустимо да отиде и да направи опити за приемане на изцяло нова Конституция.

Най-важното, което нощес стана, би трябвало да чакаме извеждане на напред във времето на външната политика, откакто претърпя проваляне, най-малко в кратковременен проект. Тоест, ще го виждаме от ден на ден и като миротворец, като балансьор, като медиатор, както за Украйна, по този начин и за Газа. А пък и във връзка с НАТО, тъй като там предстоят значими събития ", добави Георги Димов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР