Наистина има проблем с бойната ни авиация и той е

...
Наистина има проблем с бойната ни авиация и той е
Коментари Харесай

Заков: Има възможност за отлагане на плащането, ако първите F-16 се забавят след 2025 г.

Наистина има проблем с бойната ни авиация и той е сериозен, съобщи някогашният министър на защитата Драгомир Заков по Българска национална телевизия.

" През тези пет месеца в Министерството на защитата работихме по диалози с други страни, изпратихме писма, тъй че сегашният кабинет има всички предпоставки да работи по другите варианти. Министър Стоянов загатна и опцията с Полша, която несъмнено не е най-хубавата, не е може би и единствената, само че въпреки всичко е алтернатива ", сподели той.

Компенсация за забавените изтребители F-16 официално на никое място няма да може да бъде записана, защото става дума за контракт сред две държавни управления, уточни Заков. По думите му има 25 млн. $ помощ от Съединени американски щати по контракта за вторите изтребители и 9 милиона за в допълнение образование на водачи, които също са тип отплата.

" Това което договорихме, е опцията за отсрочване (на заплащането - б.р.), в случай че се забави доставката на първите 8 самолета оттатък 2025 година Тоест, преди да стигнем до огромната вноска за вторите 8 през 2026 година ние можем да желаяме това отсрочване и това също е тип отплата. "

Направихме опит да бъдем по-гъвкави с анексите към първите F-16, оказа се, че това опонира на Конституцията. Правителството следва да има повече еластичност по такива контракти. " Ролята на Народното събрание е извънредно значима, само че по тази причина има комисии по защита - не е нужно безусловно промяната на една гайка да минава в Народното събрание ", разяснява Драгомир Заков.

По думите му изявлението на някогашния боен министър Красимир Каракачанов, че прокуратурата би трябвало да ревизира забавянето на бронираните бойни машини за пехотата е пресилено.

" Министър Каракачанов в края на своя мандат показа един отчет за това къде се намира планът. Там имаше два съответни извода и рекомендации, като една от тях към този момент е неизпълнима, а отчетът е неактуален - поради инфлацията, войната в Украйна ".

Докато е бил министър, Драгомир Заков не е разпореждал да бъдат поръчвани нови машини от съответна страна, а да се проучат допустимо най-вече страни, с цел да се реши кой е най-хубавият вид. Заяви, че персонално е разговарял с Каракачанов поради вчерашната му обява и са прецизирали всички елементи.

" Това е единствено един от шест плана за образуване на тежка механизирана бригада. Можете да си визиите, има още пет и всичките са в бъдеще време, по тази причина е значимо да започва допустимо най-бързо. Ние направихме всичко по силите си в тези пет месеца да придвижим нещата и да сложим базата, мисля, че към този момент може да се върви много по-бързо. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР