Наистина е необходимо да се направят няколко изключително важни промени

...
Наистина е необходимо да се направят няколко изключително важни промени
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Необходимо е да се направят важни промени в Изборния кодекс

Наистина е належащо да се създадат няколко извънредно значими промени в Изборния кодекс. Машинното гласоподаване като технология би трябвало да бъде върнато. Няма смисъл машините да са принтери ", това съобщи пред TV1 Ваня Нушева, политолог и учител по изборни системи и изборна администрация в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Ние видяхме, че към 2/3 от хората и в този момент взеха решение да гласоподават с машини, тъй като виждат, че това улеснява работата на секционните изборни комисии ", сподели още тя.

Според нея би трябвало да се направи и смяна в изборното законодателство, тъй че в изборните комисии да се включат и хора, които са доста добре подготвени и познават добре изборния развой.

Ваня Нушева счита и че би трябвало да се трансформират наредбите в закона, свързани с диспутите, които БНР и Българска национална телевизия провеждат по време на предизборната акция.

" Трябва да се приключи тази безумна процедура, ние станахме очевидци на истерични диспути, в които участваха хора с психологични отклонения. Чуха се лъжливи и погрешни тези. В едно от предаванията оспорваха погрешни обстоятелства, а в другото предаване напълно необезпокоявано оставят хора да приказват нелепи неща ", аргументира се преподавателят.

Тя счита и че би трябвало да се промени законодателният текст, който изисква наложително референдуми да се организират дружно с избори.

" Това води до едно разбъркване на два типа акции, до изкуствено повдигане на изборната интензивност ", разяснява Нушева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР