Находката, направена край Кайро, датира от периода между 1 век

...
Находката, направена край Кайро, датира от периода между 1 век
Коментари Харесай

Откриха дете, погребано със 142 кучета. Защо?

Находката, направена край Кайро, датира от интервала сред 1 век пр.н.е. и 1 век от н.е. По това време римляните поемат контрола над Египет.

Кучета в Древен Египет

Смята се, че заровените кучета, 87% от които са бебета, са починали в наводняване. Археолозите са съумели да преценяват, че те са умряли едновременно, без принуждение. Те също по този начин откриха синя глина върху телата на кучетата, открити във водохранилища по това време, подкрепяйки теорията, че кучетата са се удавили. Защо момчето е заровено там, към момента не е известно.

Въпреки че античните египтяни са почитали доста животни, кучетата не са били считани за свещени, пише The ​​Jerusalem Post. Използвани са като домашни любимци и работна ръка. Някои кучета обаче са мумифицирани и заровени със притежателите си. Древните египтяни вярвали, че боговете с кучешки глави Анубис и Упуат съпровождат душите на мъртвите в задгробния живот. Някои кучета са били принасяни в жертва, с цел да играят ролята на талисман при погребението.

Единственият случай, с който може да се направи прилика, е откриването на мъртвец на дете с 12 кучета в гробището в Йераконполис.



Снимка: REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY

Защо момчето е заровено там, не е известно. Работната доктрина на откривателите е, че момчето е умряло, грижейки се за кучетата и затова е заровено с тях.

Деца в Древен Египет

Малко евентуално е момчето и кучето му да са екзекутирани. В Древен Египет децата са били третирани добре, имали са достъп до обучение и им е било неразрешено да учат поминък.

Фактът, че момчето е открито с ленена торба на главата, добавя мистерията. Единственият различен случай, когато е намерено тяло с ленен чувал на главата, значи, че индивидът е бил погубен със стрела.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР