Награждават Щурците“ с почетен знак на столицатаДинозаври се разхождат в

...
Награждават Щурците“ с почетен знак на столицатаДинозаври се разхождат в
Коментари Харесай

София грейва с огнено шоу за празника си днес

Награждават „ Щурците “ с почетен знак на столицата

Динозаври се разхождат в парка на Военната академия

Днес, на празника на София, всички поданици и посетители на града, който пораства, само че не старее, ще имат опция да посетят някои от най-големите забележителности изцяло гратис, оповестиха от Столичната община. Огнен пърформънс на “Жар Театър ” ще огрее столицата за празника от 21 ч., пред Народен спектакъл “Иван Вазов ”.

Тема на представлението е фантазиите, които би трябвало да полетят към своето сбъдване. По време на постановката горящи фенери ще полетят към небето. Ще има и структура на огнен змей.

В 10 ч. е Тържествената Сесия на общинския съвет, на която по традиция се връчват оценките на Столична община – Почетен жител и значка. Почетния знак ще получат рок група “Щурците ”, които имат 50-годишен празник. Сред отличените са и Женски хор “Христина Морфова ”, Балет “Арабеск ”, Александър Оскар, Гийом Робер, Проф. доктор Ива Петкова, Владимир Кисьов, Томас ван Оорсхот, и други

В 11.30 ч. пред храм “Света София ” ще се организира церемониален водосвет и публична гала по издигане знамето на града. В 17.30 ч., пред Народен спектакъл “Иван Вазов ” ще има концерт на Софийския духов оркестър. Наградите на Столична община за ярки достижения в региона на културатаще ще бъдат връчени на гала от 18.30 ч. в Народния спектакъл “Иван Вазов ”.

С безвъзмезден вход за гости ще работят парк-музей “Врана ”, Зоологическата градина и археологическото равнище на базиликата “Света София ”.

Регионалният исторически музей отбелязва и две години от откриването на непрекъснатата си експозиция. Предвидена е специфична празнична стратегия, а музеят афишира ден на отворените порти. Добавени са нови два обекта, налични за посещаване – Археологическият парк “Западна врата на Сердика ” (намиращ се сред: ул. “Георг Вашингтон ”, и бул. “Тодор Александров ”) и Триъгълната кула на Сердика (бул. “Княгиня Мария Луиза ” 16). Празничната стратегия за годишнината на музея в неделя включва джаз концерт на групировка “София ”, детско ателие “Вяра, Надежда и Любов ”, сетивно-интерактивен спектакъл, историческа реорганизация и концерт на група OGI*23.

В парка на Военната академия в София пък към този момент може да се види зрелищната галерия – “Живите динозаври ”. Представени са макети от 24 типа движещи се и издаващи звуци динозаври, както и скелети на праисторическите влечуги. Всички те са в действителни размери.

Децата ще могат да видят специфичен японски спектакъл

Орли посрещат в зоопарка, входът е безвъзмезден

Край на губенето по алеите – специфични карти ще упътват посетителите
 Шефът на Зоологическа градина – София Добромир Бориславов. Шефът на Зоологическа градина – София Добромир Бориславов.
Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова входът на столичния зоопарк е безвъзмезден в неделя за празника на София. “Заповядайте да отпразнувате дружно с нас празника на София ”, предложения столичани шефът на зоопарка Добромир Бориславов. Той заяви пред “Труд ”, че от понеделник нататък всчки гости, които си купуват билети, ще получават на касата и безвъзмездна брошура-карта, на която има маркирани местоположенията на клетките на всички животни, заведенията, тоалетните. Картите са на български и на британски език и съдържат и информация за типовете животни в зоопарка.

Бориславов заяви, че за празника на София през днешния ден е готова специфична стратегия. Децата ще могат да научат повече за орлите и да ги създават в оригами арт работилница за деца, заяви пред “Труд ” Катерина Зарева, еколог в зоопарка. “От 11.00 до 16.00 ч. в неделя имаме посетители от Българското сдружение за отбрана на птиците, които ще проведат специфична стратегия пред една апаратура, представляваща макети на 6 типа български орли в техният натурален размер ”, изясни тя. Децата ще могат да научат от професионалните орнитолози забавни обстоятелства за орлите. Макетите са сложени по дърветата и основават заблуда, че на тях в действителност са накацали птици. Инсталацията ще остане до 2 октомври, само че специфичната стратегия за орлите ще се организира единствено през днешния ден.

От 11.30 пък пред външното заграждение на слона ще има картинен спектакъл за деца от 4 до 8 години. Събитието е отдадено на слоновете и изкуството. “Това е една доста забавна форма на японски спектакъл ”, изясни Зарева. Ще има и демонстрации по хранене на най-атрактивните животни в зоопарка. По време на храненето посетителите ще могат да беседват със чиновниците на зоопарка за животните и да научат забавни обстоятелства за тях.

Много изненади чакат столичани на „ Алея на книгата “

Ентусиасти се облякоха като литературни герои
 Провежда се петото издание на „ Алея на книгата “ в София. Провежда се петото издание на „ Алея на книгата “ в София.
В неделя е финалът на петото издание на “Алея на книгата ” – София, което стартира на 12-и септември. Пътуващото книжно ревю спря в центъра на София в пешеходния сектор на булеварда – от пресечката с бул. “Патриарх Евтимий ” до ул. “Гладстон ”. На събитието вземат участие над 50 български издателства и има включена богата културна стратегия. Едно от най-интересните неща в нея е провелият се в събота Cosplay бал, който даде опция софианци да се разходят на пъпа на града си, облечени като обичаните си литературни герои. Днес пък програмата включва забавни създатели като Джеки Стоев и Джони Пенков и показване на само по рода си “Енциклопедичен справочник “Трънски край ”.

За Европейските дни на наследството

Президентството и Народното събрание отвориха порти

 0501 Близнаци удариха парламентарния звънец в деня на отворените порти през вчерашния ден. #Снимка Благой Кирилов
Столичани имат рядката опция да посетят разнообразни труднодостъпни забележителности с висока културна стойност – здания на министерства, правосъдни институции, частни резиденции и висши образователни заведения. Това се случва по време на Европейските дни на наследството в столицата на 16 и 17 септември. Организатори са Столичната община и Министерството на културата.

За посещаване порти отварят знаковите здания на Президентството, Народното събрание, Министерство на защитата и Министерство на външните работи. Отворени за жителите са Съдебната палата, представителството на Европейската комисия в България, Френската резиденция и Британският съвет. Можете да посетите и една от най-красивите здания от началото на 20-ти век в София – Военният клуб, както и Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий ”.

Отворена за посещаване е и най-старата непокътната постройка в София – тази на Археологическия музей и една от първите здания с цялостна железобетонна структура от края на ХІХ век – на музея “Земята и хората ”.

Откъде идва празникът

Църквата уважава Света София и дъщерите
 Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.
На 17 септември означаваме Деня на град София след решение на Столичния общински съвет от 25 ма,т 1992 година На този ден почитаме християнския празник на мъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Преданието споделя, че през І І век в Рим живяла благочестивата християнка София. Тя имала три дъщери – Вяра (12 г.) Надежда(10 г.) и Любов(9 г.).

Император Адриан (117-138) заповядал на децата да принесат жертва на богинята Артемида, само че те отказали и били подложени на жестоки изтезания пред очите на майка им. омичетата умрели, а императорът разрешил на София да ги погребе. Три по-късно умряла и тя и е почитана като като мъченица, понесла страданията на дъщерите си.

Йорданка Фандъкова:

Градът пораства и се развива

 0503 “Вярвам, че изцяло в духа на своя лозунг, София е град, който пораства и се развива – не остарявайки и запазвайки своята история ”, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в изявление за организация “Фокус ”. “Това е посоката, в която работим поредно, в течение на няколко години. И тази година продължихме огромните планове за възобновяване и развиване на града ”, съобщи тя. “Всички видяха, че този строителен сезон беше доста деен. Изпълнихме 10 огромни плана, с някои от тях продължаваме ”, разяснява Фандъкова.

“Очаквам до края на годината да имаме нови 50 детски площадки във всички 24 региона на София. Строим и нови 6 детски градини, от които до края на годината чакам 3 да бъдат приключени ”, разгласи столичният кмет.

Йорданка Фандъкова предложения всички жители, които имат опция, в 11.30 часа да участват на тържествения водосвет по случай празника и на формалната гала по издигането на знамето на града.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР