Наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на

...
Наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на
Коментари Харесай

Връчиха награди за доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

Наградите за гражданска героизъм и човешка добрина в помощ на украинския народ, концепцията за които се роди през лятото на 2022 година от общественици и културни дейци под егидата на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), бяха връчени в Аулата на Нов български университет (НБУ).

Церемонията се отличаваше от всички други сходни събития най-много по това, че очите на водещите, на отличените жреци на добротата и на присъстващите в залата бяха цялостни със сълзи на болежка и наслада от съзнанието, че добротата ще избави света.

„ От връчването на тези награди имат потребност не толкоз хората, които ще ги получат. Ние като общество имаме потребност от техния образец. За да поощрим положителното. Да покажем, че помагайки на бежанците, оказваме помощ и на нашето общество да развие инстинкт за добрина, даваме образец за базов морал на децата си “, сподели президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) в прочувствено одобрение.

Церемонията беше открита от ръководителя на настоятелството на Нов български университет Веселин Методиев. Той акцентира, че събития като днешното бележат огромния смисъл в живота и оказват помощ за образуване на националната ни еднаквост. Посланикът на Украйна Виталий Москаленко  допълни, че добротата е част от тази еднаквост на българския народ, който през осемте месеца от началото на войната в Украйна е показал висша степен на емпатия.
 

 награди БГНЕС

Над 60 са били в началото номинираните организации и персони за оценката за гражданска героизъм и човешка добрина в помощ на украинския народ. От тях жури с ръководител журналистът и държавник Владимир Йончев и членове литературният критик Митко Новков, журналистът Юлиана Методиева и проф. Димитър Вацов от Нов български университет е отсяло 30 доброволци и организации, които първи са подали ръка на бягащите от войната в Украйна. Преди да разгласи имената на тези, които са избрани за премия, Владимир Йончев, който бе и модераторът на церемонията, сподели, че както постоянно при такива събития, и в този момент има риск някой, заслужаващ също отличие, да е пропуснат.

Представителите на неправителствени организации и обособените доброволци, които получиха грамоти за гражданска героизъм и добрина, са: фондация „ Доброто “, фондация „ Открито сърце “, фондация „ Група шофьори- Несебър “, център „ Отворени порти за Украйна “, Фондация за взаимност с бесарабските българи, фондация „ Смисъл “ (Благоевград), съдружие „ Отворени прегръдки “, Независима доброволческа мрежа (Варна), акция „ Подкрепи украинските студенти “, публицистите Калоян Константинов и Николета Атанасова (БНР), доброволците Юлий Глушев, Иван Калчев – Глиги, Данчо Нешков, Лана Петкова, Светлозара Жекова.

Номинираните са отличени на база поддръжката на бежанците и най-много на децата измежду тях, както и за помощта им към хората, продължаващи да правят работата си в обстрелваните региони по време на военните дейности в Украйна. „ Те са същинските герои – тези, които останаха в Украйна, до момента в който към тях падат бомби. Добрите каузи на елементарните, анонимни хора са подвиг “, сподели Иван Калчев – Глиги.  

Втора, трета и четвърта награди - пластика на Стефан Иванов, изобразяваща политналата дреха на Йордан Йовковия Серафим и грамота, в категориите „ Бизнес организация “, „ Личност “ и „ Неформално съдружие “, бяха връчени от украинските девойки Евгения Сергеева, Олга Кусева и Таня Ташева. Пернишкото съдружие „ Прегръдки за България “ получи премията в третата категория. Доброволката Тихомира Методиева е носителят на премията в категория „ Личност “. Издателят Манол Пейков („ Жанет “) получи премията в категорията „ Бизнес организация “. Пейков благодари за оценката с думите: „ Аз съм единствено агрегатор на напъните на доста хора. Те са художниците, аз съм кураторът. Те са писателите, аз съм единствено издателят. “ Според Пейков най-прекрасното изобретение от всичко протичащо се е, че българинът не е равнодушен, а съчувствен и добър, " съвременниците ни се връщат към най-хубавото от традициите на народа в доброволчеството, което по време на комунизма е било приглушено ".

Голямата премия - пластика и грамота, беше връчена от президента Петър Стоянов на председателката на съдружие „ Мати Украйна “ Улена Гоцева . „ Нито една неправителствена организация не би могла да оцелее осем месеца без добротата на българина “, сподели Гоцева и от своя страна връчи грамота на признателност на журналиста Владимир Йончев , който с отдаденост и с цялото си сърце през всичките тези месеци помагаше на украинските бежанци..   

Церемонията стартира с трогателен клип за Украйна и смисъла на добротата с присъединяване на актрисата Койна Русева. Автори на сюжета и режисурата на клипа са писателят Георги Господинов и режисьорът Костадин Бонев. В края на събитието беше излъчен фрагмент от документалния филм на журналистката Искра Ангелова " За положителното " - с разнообразни житейски истории на украински жители, които са намерили втори дом в нашата страна.

Всички номинирани и наградени приканиха да не прекъсва веригата на добротата, тъй като идващата зима ще бъде тежко тестване за хората на Украйна. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР