Наградите Иг-Нобел за най-абсурдни научни постижения, известни също и като

...
Наградите Иг-Нобел за най-абсурдни научни постижения, известни също и като
Коментари Харесай

Връчиха наградите "Шнобел" за най-абсурдни научни постижения


Наградите „ Иг-Нобел ” за най-абсурдни научни достижения, известни също и като Шнобелови награди, бяха връчени нощес на 27-мата поредна гала в Харвардския университет.

Призът за мир бе връчен на швейцарска група учени, която потвърди, че свиренето на музикалния инструмент на австралийските туземци диджериду оказва помощ за избавяне от хъркането и предизвиква удобния сън. Това може да се изясни с обстоятелството, че свиренето на този инструмент укрепва горните дихателни пътища.

Наградата за стопанска система сграбчиха Матю Роклоф и Нанси Гриър, които откриха, че играчите в казиното са склонни да вършат по-високи залози, в случай че подържат в ръце крокодил или друго рисково животно. Според тях, мозъкът в този случай неправилно възприема нервната възбуденост от осъзнаването, че индивидът държи див звяр, като сигнал, че играчът има шанс и може да разчита на огромна победа.

Премията в региона на анатомията бе присъдена на британеца Джеймс Хеткот, който откри, че след постигане на 30 години, ушите стартират да порастват по мярка с по към 2 мм на всяко десетилетие.

Наградите получиха и френски невролози, които потвърдиха, че в мозъка на някои хора има специфична област, която провокира омерзение от миризмата и усета на сиренето.

Както споделят от „ антинобеловия комитет ”, тази премия се връчва достижения, които първо провокират смях, а по-късно – размисъл. Веселите награди са концепция на сп. „ Annals of Improbable Research ”. /ТАСС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР