Наградата за Дарвин не се дава със задна дата, но

...
Наградата за Дарвин не се дава със задна дата, но
Коментари Харесай

Нелепи произшествия, довели до смъртта на кралски величия

Наградата за Дарвин не се дава със задна дата, само че доста герои в историята биха могли да я завоюват. Царете, херцозите и императорите умират най-вече на бойните полета, от заболявания и по време на преврати, само че някои съумяват да намерят гибелта си по чудноват и неправилен метод.

Филип III

Испанският крал Филип III обичал реда и дисциплината, което евентуално е довело до крах на страната и съвсем цялостна загуба на външнополитическо въздействие. Той страдал от суеверия, обожавал лукса и не се интересувал, че страната е обедняла, а задълженията на кралското семейство и на цялата страна нарастват.

Що се отнася до навиците в всекидневието, Негово Величество основал най-сложния велможа етикет и непрестанно следял за осъществяването му. Според откритите правила царят даже нямал право да си налива вино в чаша – това би трябвало да бъде направено от особено назначен човек.

Според записките на придворния маршал Басомпиер, откакто Филип III задремал, седнал на стол до камината, евентуално много пийнал, столът се запалил от инцидентна искра от камината. По протокол придворните се втурнали да търсят човек, който има право да реалокира кралския стол. Докато го търсели, той се запалил и изгорен изцяло.
Така наложеният от него дворцов етикет, станал причина за гибелта му и си отишъл от този свят на 43 годишна възраст.

Френският крал Карл VIII

Крал Карл VIII от династията Валоа се възкачил на престола на тринадесетгодишна възраст. Милото момче се подчинявало на по-голямата си сестра Анна де Боже, която била негов регент. Той понякога започвал война, съгласно обичаите на своето време. Но не това го погубило.

Вече съвсем тридсетгодишен мъж, Карл от заплеснатост или в късогледство не забелязал ниската врата, блъснал се в челото с цялостна скорост, изпаднал в кома и починал.

Всички околни по това време умирали от чумата, само че той просто се блъснал в една врата и починал.

Джордж Вашингтон, първи президент на Съединени американски щати

Той не е кралска персона, само че е извънреден държател. Първият президент на Съединени американски щати Джордж Вашингтон на 67 години бил мощен и недодялан човек. Успял обаче да хване простуда, тъй като не се преоблякъл със сухи облекла, откакто бил на открито в извънредно време. Развълнувани за здравето на президента, роднините викали доктор, след доктор. Всеки от лекарите незабавно пускал малко кръв на президента – в тези дни кръвопускането се считало за съвсем универсално лекуване. При следващият доктор кръвта на президента свършила и той починал.

А може би просто след седмица щеше са да се възвърне от настинката.

Гръцкия крал Александър I

Гръцкият крал Александър I както доста европейски крале бил от немски генезис. Не е изненадващо, че по време на Първата международна война той заел прогерманска позиция. Това обаче не тормозило никого. Кралят в Гърция не е имал действителна власт.

Може би от възприятието на митинг, Александър се оженил за Аспасия Манос, щерка на елементарен полковник. Сватбата провокирала скандал, само че в последна сметка гърците се помирили.

И година след сватбата 27-годишният хубав крал се разхождал с овчарката си в дворцовата градина. Един от макаките, живеещи в градината, нападнал кучето. Започнали да се бият. Царят се втурнал да раздели животните и макакът ухапал крайници му.

Тъй като зъбите на макака били мръсни, а раната не била лекувана, Александър в последна сметка умрял от сепсис. Особено неуместно е, че биха могли да го спасят, като просто ампутират крайници му, който почнал да гние. Но нито един гръцки доктор не желал да влезе в историята като човек, който е отрязал крайници на краля, тъй че самият крал влезнал в историята като жертва на захапване от макак.

Легендарният крал Фридрих Барбароса

Легендарният немски крал и император на Свещената Римска империя Фридрих Барбароса умира напълно ненадейно и в зенита на славата си. Той бил непоколебим човек, безукорен рицар, прелестен събеседник, нечовечен политик и великодушен след борба. Зад него стояла може би най-мощната войска в Европа.

Бил на съвсем 70 години, когато тръгнал на кръстоносния поход. По пътя от Византия за Палестина, армията на императора била нападната от мюсюлманска кавалерия. Барбароса се разярил и траял още по-решително напред.

Бурна планинска река блокирала армията му. Приближените му предложили да заобиколят рисковото място, като намерят брод или мост, само че Барбароса упорствал реката да бъде пресечена незабавно.

След яростен спор, той решил да даде образец персонално и в цялостно бойно снаряжение, яхнал коня си, евентуално също в ризница и тръгнал през реката и потопен за броени мигове.

Добрият и радостен крал на Арагон

Кралят на Арагон Мартин Хуманият явно бил доста занимателен човек. Въпреки да няма исторически доказателства за това, счита се, че кралят е починал от смях и от алчност. Когато шутът се доближил до него и споделил невероятна смешка, Мартин не можал да устои и се разсмял. За страдание, той бил изял цяла гъска. Царският корем не устоя теста смеха на цялостен корем, безусловно се спукал и починал.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР