Наградата Сахаров на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена

...
Наградата Сахаров на Европейския парламент за 2022 г. беше връчена
Коментари Харесай

ЕП връчи наградата Сахаров на храбрия украински народ


Наградата " Сахаров " на Европейския парламент за 2022 година беше връчена на храбрия украински народ на гала на 14 декември. Хората в Украйна бяха представлявани от президента на страната Володимир Зеленски, който се включи отдалечено, както и от определени водачи и членове на гражданското общество.

Непровокираното съветско настъпление против Украйна, почнало през февруари 2022 година, предизвиква големи вреди на украинския народ, който се бори за отбрана на своите домове, суверенитет, самостоятелност и териториална целокупност. Всеки ден те се борят и за независимост, народна власт, господство на закона и европейските полезности.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посочи при награждаването смелостта и жертвите на украинския народ:  " Посланието на Европа е ясно: ние поддържаме Украйна. Няма да отвърнем взор. Хората в Украйна водят освен война за самостоятелност, те водят война за полезности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които отдавна имаме лукса да одобряваме за даденост всекидневно ".

Украинският президент Володимир Зеленски стартира изявлението си с молба за минута безмълвие в памет на убитите във войната украински мъже, дами и деца. Tой прикани за поддръжка за основаването на интернационален съд за закононарушенията, осъществени от Русия.

" Трябва да действаме в този момент, не да чакаме края на войната, с цел да надигнем пред правораздаването тези, които я провокираха, и да предотвратим повторението на такава експанзия. Това ще бъде най-ефикасният метод да защитим свободата, правата на индивида, върховенството на закона и други общи полезности, олицетворени от тази премия на Европейския парламент ".

На церемонията в Страсбург участваха:
Олександра Матвийчук - ръководител на Центъра за цивилен свободи, правозащитна организация, която е измежду лауреатите на Нобеловата премия за мир през 2022 година Юлия Пайевска - създател на доброволческа група за здравна помощ " Ангелите на Тайра "  Иван Фьодоров - кмет на окупирания украински град Мелитопол Олександър Чекрихин и Станислав Куликивски - представители на държавните служби за незабавна помощ Ярослав Божко и други представители на придвижването за гражданска опозиция " Жълта лента "
Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта се присъжда годишно от Европейския парламент от 1988 година Тя носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

През 2021 година премията бе връчена на съветския опозиционен водач Алексей Навални за битката му против корупцията и нарушаванията на правата на индивида от страна на Кремъл. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР