Наградата е присъдена заради разработения от него метод за анализиране

...
Наградата е присъдена заради разработения от него метод за анализиране
Коментари Харесай

Нобелът за медицина - при учен, работил върху генома на неандерталците

Наградата е присъдена поради създадения от него способ за анализиране и разкриване на антична ДНК, която е мощно нечиста от бактерии и доста повредена химически. Пебо употребява съществуващите технологии, само че създаде и свои способи за уединяване на ДНК. Смяташе се за невероятно да се извлече ДНК от 40 000 годишни кости.

 

Пебо е роден през 1955 година в Стокхолм, Швеция. Майка му е естонската химичка Карин Пебо. Баща му Карл Суне Детлоф Бергстрьом също е притежател на Нобелова премия по физиология или медицина - през 1982 година дружно с Бенгт Самуелсон и Джон Вейн за откритията им, свързани с простагландините.

 

Пебо пази докторската си дисертация през 1986 година в университета на Упсала. Той е постдокторант в университета на Цюрих, Швейцария, и по-късно в университета на Калифорния, Бъркли. През 1990 година става професор в университета на Мюнхен, Германия. През 1999 година основава Института " Макс Планк " за еволюционна антропология в Лайпциг, където работи и до през днешния ден. Преподава и в Института по просвета и технологии в Окинава, Япония, предават от БНР. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР