Нагорни Карабах обяви саморазпускането си и на всички свои институции

...
Нагорни Карабах обяви саморазпускането си и на всички свои институции
Коментари Харесай

От 1 януари 2024 г. Нагорни Карабах престава да съществува

Н агорни Карабах разгласи саморазпускането си и на всички свои институции - от 1 януари 2024 година - седмица след победоносната мълниеносна атака на Азербайджан, след 30-годишен спор.

Нагорни Карабах ще престане да съществува от 1 януари идната година, според декрет, подписан през днешния ден от титулярния му началник Самвел Шахраманян.

„ Арменското население на Карабахския район би трябвало да прегледа изискванията за реинтеграция, препоръчани от Азербайджан, и независимо да вземе решение по отношение на опцията за оставане “, се споделя в документа, оповестен от портала 24news.am.

" Да се разхлабен всички държавни институции и организации на тяхно послушание преди 1 януари 2024 година Република Нагорни Карабах (Арцах - арменското име на Нагорни Карабах) престава да съществува ", се споделя в него.

" След влизането в действие на този декрет популацията на Нагорни Карабах, в това число и намиращите се отвън републиката, следва да прегледа изискванията за реинтеграция, показани от Република Азербайджан, с цел да вземе без значение и самостоятелно решение по отношение на опцията за оставане (завръщане) в Нагорни Карабах в бъдеще ", се споделя в указа.

Отношенията сред Азербайджан и Армения са напрегнати от 1991 година насам , когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, интернационално приета като част от Азербайджан, и седем прилежащи области.

Така наречената " Република Нагорни Карабах " е провъзгласена през 1991 година, само че не е приета от нито една страна - членка на Организация на обединените нации.

През есента на 2020 година Азербайджан освободи няколко града, села и обитаеми места в Карабах от арменска окупация по време на 44-дневни конфликти. Войната завърши с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия.

Миналата седмица, след провокациите от страна на арменските сили в Карабах, Азербайджан съобщи, че е почнал " антитерористични " действия за съблюдаване на тристранния кротичък пакт. След 24 часа беше реализирано преустановяване на огъня, като Азербайджан беше считан за победител. Страната, от която арменците се отделиха след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, преди повече от 30 години.

Армения, която от десетилетия поддържа тази територия, този път не се намеси военно, проправяйки пътя за реинтеграцията на района в Азербайджан. Арменското население на Нагорни Карабах стартира изселване и към 65 000 души, представляващи половината от 120 000-те поданици на анклава, избягаха в границите на няколко дни от боязън да не станат обект на азербайджански репресии, макар обещанието на Баку да съблюдава правата им.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателят на Армения Никол Пашинян би трябвало да се срещнат на 5 октомври в испанския град Гранада, с цел да обсъдят подписването на кротичък контракт сред двете страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР