Наглост: Урсула е летяла на частни самолети 80 пъти въпреки

...
Наглост: Урсула е летяла на частни самолети 80 пъти въпреки
Коментари Харесай

Наглост: Урсула е летяла на частни самолети 80 пъти въпреки „зелената“ политика на ЕК

Наглост: Урсула е летяла на частни самолети 80 пъти макар „ зелената “ политика на Европейска комисия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен продължава постоянно да употребява частни самолети макар рекомендациите на Европейски Съюз. За последните три години тя е наемала за командировките си частни самолети 80 пъти. Миналата година да вземем за пример тя е употребила частен аероплан, нает особено за нейните пътувания, 23 пъти, демонстрира инспекция на Der Spiegel.

Според немското списание единствено няколко от 27-те еврокомисари от време на време летят с частен аероплан, като през 2023 година са осъществени общо 29 такива полета. Така пътуванията на Фон дер Лайен съставляват съвсем 80% от тези полети.

Председателят на Европейска комисия даже е употребила частен аероплан три пъти за късото разстояние сред Брюксел и Страсбург, където се намират постройките на Европейския парламент, макар че по този маршрут се движи високоскоростен трен.

На европейските длъжностни лица и политици поради високите разноски и климатичния дневен ред настоятелно се предлага да избират да пътуват с трен или постоянни полети по време на командировките си.

Фон дер Лайен е пътувала с частен аероплан общо 57 пъти през 2021 и 2022 година. Тогава ръководителят на Европейската комисия оправда толкоз огромния брой частни полети с обстоятелството, че поради пандемията от ковид бяха налични доста по-малко постоянни полети. Освен това тя съобщи, че за разлика от държавните управления на доста страни, Европейска комисия не прави лични полети.

„ Срамота е, че шефът на Европейска комисия към момента разчита на частни самолети пред лицето на климатичната рецесия “, разяснява Мартин Ширдеван, водач на левицата в Германия, пред Der Spiegel, който изиска лист с полетите на Фон дер Лайен.

Според него ръководителят и членовете на Европейската комисия, както и чиновниците на администрацията на Европейска комисия към този момент нямат право да летят до дестинации, до които може да се стигне с трен за шест часа.

„ Насърчаването на хората с малко пари да пестят сила, само че да летят от точка А до точка Б с частен аероплан е рисковано нещо “, сподели Ширдеван.

По-рано Фон дер Лайен след съвещание на управлението на Християн-демократическия съюз (ХДС) съобщи, че издига кандидатурата си за втори мандат. Както означи ръководителят на ХДС Фридрих Мерц, решението за номиниране е взето единомислещо от членовете на управлението.

Така ХДС номинира фон дер Лайен за главен претендент на Европейската национална партия (ЕНП) на идните европейски избори, като изборът е плануван да се състои на партийната конференция на ЕНП през идната седмица. Според избора на християндемократите тя би трябвало да управлява и новия състав на Европейска комисия като ръководител след евроизборите.

Фон дер Лайен беше назначена за началник на Европейска комисия с решението от срещата на върха на Европейски Съюз през юни 2019 година. Тя заема този пост от 1 декември 2019 година. Следващият мандат на ръководителя на Европейската комисия ще продължи от декември 2024 година до ноември 2029 година

Източник: Оbektivno.bg

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР