Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски

...
Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски
Коментари Харесай

„Барометър”: Опозиционните атаки срещу властта втвърдяват подкрепата за ГЕРБ

Нагласите на българските жители за присъединяване в изборите за Европейски парламент, които предстоят следващата година, означават лека динамичност през последните два месеца – значително поради вътрешнополитически събития. Серията политически офанзиви против ръководещите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това е изводът от ново изследване на „ Барометър България”, изпратено до медията ни.

Атаките във връзка жестокото ликвидиране на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, и опасността отляво към статуквото на ръководство очевидно активизират електората на най-голямата партия в ръководещата коалиция. От друга страна ултиматумът на Движение за права и свободи - или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или побутване на държавното управление, пък очевидно работи мобилизиращо за гласуващите за Оперативна програма, защото основният им движещ претекст е изолирането на Движението от властта.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия очевидно не черпи до дъно от броженията в ръководещата коалиция и настройките на гласоподавателите да поддържат левицата бележат даже лек спад. Социалистите по-скоро втвърдяват до дъно ядрото на последователите си, само че посланията им – постоянно свързани с политически кавги, не съумяват да привлекат спомагателна поддръжка от периферията.

Подобен факт си личи и при поддръжката за Движение за права и свободи, само че електоратът на Движението постоянно е имал тази специфичност – да гласоподава монолитно и то не поради припознаване на цели или платформи, а от време на време по чисто етническа и икономическа взаимозависимост.

На въпрос: „ Ако изборите за евродепутати са през днешния ден, за кого бихте дали своят вот? " над 35% дават отговор за ГЕРБ. На второ място и поддръжка от 25,7 на 100 е левицата. След това обединените патриоти и Движение за права и свободи. Спрямо юли и при 4-те партии има спад.

В края на октомври 2018 година утвърждението към премиера Бойко Борисов е 37%.



Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР