Нафтали Бенет ще положи клетва като министър-председател на 36-то правителство

...
Нафтали Бенет ще положи клетва като министър-председател на 36-то правителство
Коментари Харесай

Кой е бъдещият премиер на Израел Нафтали Бенет

Нафтали Бенет ще постави клетва като министър-председател на 36-то държавно управление на Израел довечера.

Роден в Хайфа през 1972 година, той е наследник на американски еврейски имигранти от Калифорния. Определя се като съвременен православен.

Бенет е бил пълководец на рота в елитни подразделения на израелските сили IDF и е учил право в Еврейския университет в Йерусалим. След като приключва, той основава високотехнологична компания и по-късно прекарва няколко години в Ню Йорк като изпълнителен шеф на „ Cyota “, софтуерна компания за битка с измамите.

По-късно управлява продажбата на компанията за 145 милиона $ през 2005 година Бенет повтаря този героизъм, когато друга компания, на която оказва помощ в управлението, „ Soluto “, е продадена през 2009 година за 130 милиона $.

След като се връща в Израел, се насочва към политиката и служи като шеф на кабинета при Бенямин Нетаняху, тогавашен водач на опозицията, от 2006-2008 година След това Бенет е общоприет шеф на Съвета на Йеша, главната организация за общинските препоръки на еврейските селища на Западния бряг, сред януари 2010 година и януари 2012 година



През ноември 2012 година Бенет е определен за началник на дясната, религиозно-ционистка партия Баит Йехуди. Той управлява партията на изборите през 2013 година, с цел да завоюва 12 места в Кнесет, позиция, която религиозно-ционистката партия не е виждала от 36 години. Служи като министър на стопанската система, министър по религиозните въпроси и министър по въпросите на диаспората в 19-ия Кнесет.

Бенет влиза в Кнесет и още веднъж изненадва, като основава съюз с Яир Лапид, който печели 19 места с партията, основана от него предходната година, Йеш Атид. Настояването на двойката всеки от тях да бъде признат в държавното управление принуди Нетаняху да вземе Бенет, който в началото предпочиташе да държи надалеч от обединението.

Бенет употребява времето, с цел да се опита да премине оттатък имиджа на национално-религиозен водач и да надвиши религиозната политика, с цел да доближи до светските центристки гласоподаватели. След изборите през 2015 година той в началото се опита да вземе отбранителния портфейл, който Нетаняху му беше заречен преди гласуването, само че по-късно го тласна към министър на образованието, обичайната роля на национално-религиозната партия.

Използва Министерството на образованието, с цел да култивира постсектантска еднаквост, стартирайки водеща стратегия за поощряване на учениците от междинните учебни заведения да се образоват по математика и физика, аргументирайки се какъв брой значимо е това за Израел и по какъв начин просветителната система е моторът за софтуерната промишленост на страната.



Въпреки че Бенет се дефинира като съвременен православен, въпросите на религиозното законодателство в никакъв случай не са били негова пристрастеност. Религиозната му процедура също е по-малко строга от тази на други политици. Бенет да вземем за пример се ръкува с дамите, а брачната половинка му Джилат - произхождаща от светско семейство, не покрива косата си.

Бенет поддържа от сърце проекта за отваряне на сегмент от Западната стена за егалитарни и неправославни молебствия. По-късно проектът беше отсрочен заради ултра-ортодоксалния напън, само че религиозната сдържаност на Бенет стана ясна. Когато бяха планувани предварителни избори през декември 2018 година, Бенет и сътрудникът му Айелет Шакед сътвориха партия Нова десница преди изборите през април 2019 година, само че не съумяха да доближат електоралния предел.

Нова десница понесе тежък удар и стартира да изследва ново бъдеще както в хай-тек, по този начин и в еврейските организации от диаспората. Дългогодишната му пристрастеност за възстановяване на израелската обществена дипломация също беше нещо, което той обсъждаше с близки сътрудници, разглеждайки опцията за основаване на нова неправителствена организация, която да оглавява тези старания.



За негов шанс обаче Нетаняху не съумя да образува коалиция и Израел отиде на нови избори. Този път Нова десница се сля с две други незначителни десни партии, национално консервативни партии под името Ямина и водач стана Шакед. Партията мина прага, само че когато Израел отиде на трети избори, Бенет пое от Шакед водачеството на партията.

През ноември 2019 година Бенет съумя да принуди Нетаняху да го назначи за министър на защитата, с цел да му попречи да се причисли към Бени Ганц, ръководител на Синьо-белите, който по това време се опитваше да сътвори коалиция след изборите през септември 2019 година

Бенет влезе в тази роля по време на началото на коронавирусната рецесия и управлява напъните да се опита да накара държавното управление да трансферира отговорността за ръководството на пандемията на IDF. Той накара IDF да достави здравната система с технологии и проучвания, инициира потреблението на хотели като санаториуми за пациенти с ковид и се бори за основаването на Национален диагностичен център, който да прави всекидневно 100 000 прегледи.

Това беше демонстрация на съобразителност във време, когато другите изглеждаха инертни. И въпреки всичко Нетаняху държеше министъра на защитата си на една ръка разстояние, а също по този начин се вслуша в настояването на здравната система да води той войната против чумата, а не на IDF, макар че армията има нужните запаси и проекти.

Когато Ганц откри държавно управление на единството с Нетаняху през май 2020 година, Бенет отхвърли да се причисли и води Ямина в съпротива, където направи изострен завой против Нетаняху и стартира да приканва дългогодишния министър председател да се отдръпна. Преди изборите през март 2021 година Бенет отхвърли да заявява към кой лагер принадлежи - лагера на Нетаняху или лагера против Нетаняху - оставяйки отворена опцията да прави това, което прави в този момент, като се причисли към Лапид и други центристки и леви партии. Под негово управление партията завоюва 7 места на изборите през март 2021 година.

Бенет разгласи на 30 май, че ще служи като министър-председател в необятно държавно управление на единството до август 2023 година, след което Лапид на Яеш Атид ще поеме поста.

Бенет ще управлява сложна за ръководство коалиция, която е раздробена идеологически, формирана от осем разнообразни партии и има капацитет да се разпадне при всяка нова рецесия. Въпреки това държавното управление има ясни цели - приемане на двугодишен бюджет, подсигуряване на министерствата с инструментите, от които се нуждаят, и това да направи всичко допустимо в страната да се възцари успокоение.

Амоц Аса-Ел, " Джерусалем пост ", фотоси БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР