Нафтали Бенет положи клетва като министър-председател на 36-то правителство на

...
Нафтали Бенет положи клетва като министър-председател на 36-то правителство на
Коментари Харесай

Нафтали Бенет е новият премиер на Израел


Нафтали Бенет постави клетва като министър-председател на 36-то държавно управление на Израел довечера. Той размени на поста Бениамин Нетаняху, който управляваше страната от 2009 до през днешния ден.

Гласуването в Кнесета мина на косъм. "60 членове на Кнесета гласоподаваха за доверие на държавното управление, 59 гласоподаваха срещу, един се въздържа ", съобщи ръководителят на Народното събрание Мика Леви след привършване на откритото гласоподаване на депутатите.

Бенет ще бъде министър председател на Израел през идващите две години. След това министър председател на Израел ще бъде водачът на "Йеш Атид " Яир Лапид.

Бенет се дефинира като съвременен, правоверен евреин.

Бенет е роден в Хайфа през 1972 година, той е наследник на американски еврейски имигранти от Калифорния. Бил е пълководец на рота в елитни подразделения на израелските сили IDF и е учил право в Еврейския университет в Йерусалим. След като приключва, той основава софтуерна компания и по-късно прекарва няколко години в Ню Йорк като изпълнителен шеф на „ Cyota “. През 2005 година продава компанията за 145 милиона $. По-късно повтаря това като продава идната си компания „ Soluto “ за 130 милиона $.

От 2006 до 2008 е шеф на кабинета при Бенямин Нетаняху, тогавашен водач на опозицията. След това Бенет е общоприет шеф на Съвета на Йеша, главната организация за общинските препоръки на еврейските селища на Западния бряг.

През април 2012 година основава придвижване на име "Yisraelim " - т.е. д. „ израелци “, подава оставка от "Ликуд " и се причислява към "Еврейския дом ", а като още през ноември 2012 към този момент оглавява тази организация и през 2013 година влиза 19-ия Кнесет. Там е назначен за министър на стопанската система и министър на религиозните служби през март 2013 година През април 2013 година е назначен и за министър на Йерусалим и по въпросите на диаспората. През 2015 е министър на образованието.

Като министър на образованието, Бенет издава публична заповед, забраняваща на шефовете на учебни заведения да канят членове на Breaking the Silence и други организации, които осъждат военното държание на Израел на Западния бряг. Под надзора на Бенет Министерството на образованието трансформира образователните стратегии, с цел да усили броя на визитите на обекти на наследството на Западния бряг.
На изборите през 2019 Еврейския дом и Национален съюз-Ткума образуват обединението Обединена десница, която се преименува на "Ямина ". Бенет оглавява обединението през 2020 година и печели 6 места на изборите през април т.г./Сега
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР