Наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството са

...
Наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството са
Коментари Харесай

За една година наетите на минимална заплата в хотелиерството и ресторантьорството са скочили двойно

Наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството са скочили двойно през тази година по отношение на 2016 година Това разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция. Той посочи, че предходната година 17% от тези чиновници са работили за минималната заплата и това съществено повишение за 12 месеца можело да значи, че сивият бранш в сектора става все по-голям.

Димитров сподели още, че в България продължава мощното подоходно разделяне на работещите. Според негови данни близо една четвърт от наемните служащи, които са към 600 хиляди души, получават заплата под междинната за страната. 403 хиляди души от тях са работещите на минимална работна заплата, като най-вече са те в бранша на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в бранша на строителството - към 24-25 %.

Президентът на КНСБ добави, че настояванията на синдикалната федерация към бюджета за 2018 година са на половина изпълнени. Той напомни, че общите претенции на КНСБ за спомагателни средства в бюджета по отношение на миналата година бяха малко над милиард лв., а постигнатото е малко над 600 млн. в допълнение по отношение на 2017 година

Димитров изрази задоволството си, че в бранш " Култура " бюджетът е повишен с 30 млн. лв.. Според синдикалната федерация най-ощетеният бранш е земеделието, като в разноските за министерството има известно нарастване, само че то компенсира нарастването на минималната работна заплата. За Димитров най-лошата вест е, че средствата за Изпълнителната организация по горите са понижени с 1.7 млн. лв., което съгласно синдиката може да докара до съкращения и даже до понижение на заплатите, които той дефинира като " мизерни ".

През третото тримесечие на актуалната година регистрираният растеж на междинната работна заплата в частния бранш е от 11%, до момента в който в публичния е 7.9 на 100. Според Пламен Димитров това възходящо ускоряване на заплатите се дължи най-много на неналичието на фрагменти, като в някои браншове тя доближава двуцифрени цифри.

" КНСБ продължава да упорства за стартова заплата за висшист от 700 лв. и за минимална работна заплата най-малко 50 % от междинната работна заплата ", сподели Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР