Наесен трябва да се проведат вътрешни избори за нов председател

...
Наесен трябва да се проведат вътрешни избори за нов председател
Коментари Харесай

Нинова остава лидер на БСП с вратичка в устава, Вигенин отива в Европарламента

Наесен би трябвало да се проведат вътрешни избори за нов ръководител на партията

Днес на съвещание се събира Националният съвет (НС), на който ще бъдат прегледани критериите и процедурите за издигане на претендентите за членове на Европейския парламент (ЕП). Евролистата ще бъде одобрена от Народно събрание през април , заяви пресцентърът на партията тази седмица.

Изборите за Екологичен потенциал се чака да бъдат планувани за 9 юни.

По неофициална информация любимец да оглави листата на Българска социалистическа партия е Кристиан Вигенин – зам.-председател на партията и на Народното събрание.

Той е най-конвертируем, няма кого различен да издигнем, разяснява пред „ Флагман “ значим вътрешен източник. Според различен, Кристиан Вигенин даже към този момент си правел акция за евроизборите. Въпросът обаче бил какво ще каже водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. На този стадий, наподобява, че тя няма да има нищо срещу. Вигенин е измежду най-лансираните лица на партията в медиите през последните седмици.

Любопитно е, че Нинова е в спор с съвсем всички пет настоящи евродепутати от Българска социалистическа партия, които бяха определени през 2019 година Тогава тя не владееше изцяло Националния съвет, което докара до разбъркване на кандидатската листа. Така евродепутати станаха Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова.

Сега обаче обстановката е друга и надали някой от тях ще може да се промуши на избираема позиция . Станишев се опълчва редовно на Нинова от години. Витанов през 2023 година бе изключен от партията. Иво Христов е човек на президента Румен Радев, на който лидерката на Българска социалистическа партия също към този момент е изострен съперник. Елена Йончева се скара с Корнелия Нинова, откакто отиде в Брюксел. Шанс да откри място на предна позиция в листата за Евроизбори-2024 се дава единствено на Пенкова. Само че в този момент Българска социалистическа партия е много по-слаба електорално спрямо преди пет години и се чака да вкара доста по-малко евродепутати.

Иначе, членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия ще обсъдят и настоящата политическа конюнктура в страната и ще утвърдят общия организационно-политически проект на партията за 2024 година, оповестиха още от пресцентъра във връзка идното съвещание.

В графика за тази година влизат и вътрешно-партийни избори, които се чака да се проведат през октомври.

Според устава ръководителят има право на до два поредни цялостни мандата от по четири години . Тази корекция бе призната точно по искане на сегашния ръководител Корнелия Нинова, която оглави Българска социалистическа партия през 2016 година С приключването на втория й мандат в края на годината тя не би следвало да се кандидатира още веднъж. Според източници на „ Флагман “ обаче Нинова ще взе участие и на идващия вътрешно-партиен избор за водач. Това щяло да се случи посредством „ малка врата в устава “. Каква е тя, не е доста ясно, само че лидерката на Българска социалистическа партия била твърдо решена да продължи да управлява партията и в идващите години. В избора на ръководител имат право да вземат участие всички партийни членове – основна, само че и противоречива корекция в устава, която бе призната отново по искане на Нинова.

Припомняме, че през септември 2020 година тя отвя конкуренцията си в Българска социалистическа партия . На вътрешния избор за нея гласоподаваха 43 228 от бесепарите – 81,5%. Втори бе Кирил Добрев със единствено 14,5%.

За Корнелия Нинова имаше прогнози, че счита да се отдръпна като водач на Българска социалистическа партия през тази година, като се кандидатира за евродепутат и замине за Брюксел след месец юни. Тя обаче преди дни даде да се разбере, че въобще няма такива планове. В изявление пред Българска национална телевизия Нинова изясни, че не е Сергей Станишев, и отсече, че няма да става народен представител в Европейския парламент.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР