Наемниците на Вагнер трябва да се закълнат във вярност към Русия - Путин

...
Президентът Владимир Путин призова всички служители на Вагнер и други
Коментари Харесай

Президентът Владимир Путин призова всички служители на Вагнер и други руски частни военни изпълнители да положат клетва за вярност към Русия държава.

Указът се прилага за всеки, който участва във военни действия в Украйна, помага на армията и служи в части за териториална отбрана.

Той подписа указа в петък с незабавно влизане в сила.

Той идва два дни след като се предполага, че лидерите на Вагнер са загинали в самолетна катастрофа .

„Путин иска да има по-строг контрол над Вагнер“, казва Натия Сескурия, асоцииран сътрудник в Кралския институт на обединените служби, „за да е сигурен, че той няма ще бъдете изправени пред нова криза в бъдеще. Това показва, че Путин става все по-склонен да рискува. очевиден лидер, след като самолет, за който се предполага, че превозва Евгений Пригожин и други лидери, се разби в сряда, убивайки всички 10 души на борда.

Описано в указа като стъпка към изковават духовните и морални основи на отбраната на Русия, формулировката на клетвата включва ред, в който онези, които я полагат, обещават стриктно да изпълняват заповедите на командирите и висшите лидери.

"Това е скрито послание до военното разузнаване да намери и преследва бойците на Вагнер," Петро Бурковски, изпълнителен директор на фондация "Демократични инициативи", мозъчен тръст, базиран в Украйна, каза пред BBC.

И това е ясен сигнал и за бойците, предполага той.

" Те са полагали клетва и в миналото, това е стандартна процедура за много армии. Така че това е сигнал за бойците на Вагнер: Или положете клетва и запазете оръжията си, или се разоръжете. Подчинявате се или отивате в затвора."

Няколко седмици преди неуспешното въстание на Пригожин през юни, руското министерство на отбраната даде на наемнически групи до 1 юли да подпишат договори с армията.

Пригожин отказа да подпише, защото не искаше неговата Wagner Group да работи към министерството.

Г-н Путин подкрепи договорната схема на министерството по това време, което беше първият публичен удар срещу неговия дългогодишен съюзник Пригожин.

Но какъв ефект ще има върху бойците на Вагнер без явен лидер?

Г-н Бурковски смята, че като обучени и опитни бойци те са добро предимство за руската армия.

"Те са предимно военни от кариерата, освен че са идеологизирани.

"Те избраха Вагнер, защото Вагнер им даде специално отношение, без бюрокрацията на огромния руска армия. Ако получат специално отношение по заповед на Путин, не мисля, че ги интересува къде, срещу кого и за кого ще се бият."

Г-жа Сескурия вярва, Истинските поддръжници на Пригожин, които не искат да положат клетва, може да създадат проблеми в дългосрочен план.

"Мисля, че посланието е много ясно, вие или спазвайте правилата или свършете като Пригожин“, казва тя.

„В този смисъл ще работи в краткосрочна перспектива. Пригожин обаче имаше лоялни поддръжници във Вагнер и това потенциално може да създаде проблеми за Путин в по-дългосрочна перспектива.“

Полетни записващи устройства, открити на мястото на катастрофата на Вагнер Как Русия реагира след катастрофата със самолета на Пригожин Какво сега за Вагнер след докладваната смърт на Пригожин? Годините на опасен живот на шефа на Вагнер Пригожин

Междувременно в събота сутринта имаше атаки с дронове срещу регионите на Москва и Белгород, като и двете бяха свалени от системи за противовъздушна отбрана, според руски официални лица.

Няма съобщения за жертви или щети. Трите основни летища в Москва спряха полетите за няколко часа.

В Белгородска област, граничеща с Украйна, четирима души са били ранени в резултат на обстрел, каза губернаторът Вячеслав Гладков. все още не е коментирал, тъй като почти никога не е поемал публично отговорност за атаките в Русия.

А в Украйна двама души бяха убити и един ранен след обстрел от Русия украинско село близо до североизточния град Купянск, каза областният управител на Харков, добавяйки, че е било ударено кафене.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР