Наемите в Манхатън достигнаха рекордно високо ниво за трети път от четири месеца

...
Наемите в Манхатън достигнаха ново най-високо ниво за всички времена
Коментари Харесай

Наемите в Манхатън достигнаха ново най-високо ниво за всички времена през юли, третото рекордно високо ниво през последните четири месеца, въпреки че наемите се охлаждат в други части на страната.

В Ню Йорк дейността по отдаване под наем обикновено нараства от пролетта до пика си в края на лятото. Тази година наемите остават високи и многократно чупят рекорди, според доклад на Дъглас Елиман, брокер, и Милър Самуел, оценителска и консултантска фирма.

Средната цена за наем на апартамент в Манхатън е била 4400 долара през юли. Това е с 6% повече от преди година и с 2,3% спрямо юни, когато наемите достигнаха 4300 долара.

 Нова жилищна сграда се вижда на 26 юли 2022 г. в квартал Бруклин в Ню Йорк. Нова жилищна сграда се вижда на 26 юли 2022 г. в квартал Бруклин в Ню Йорк. Спенсър Плат/Гети изображения

Апартамент с една спалня в квартала имаше среден наем от $4295, което е 7,4% повече от миналата година; докато апартамент с две спални имаше среден наем от $5 200, което е с 4% повече от преди година. Едно студио се отдава под наем на средна цена от $3200, което е с 6,7% повече от миналата година.

Не само средните наеми се повишиха, но и размерът на отстъпките - или стимулите, предлагани от наемодателите - продължи да намалява. Само 9,3% от новите наеми са имали подсладители, докато близо 13% са имали преди година.

Всички показатели за наема, проследени в отчета — включително среден наем, среден наем, включително концесии и среден наем — достигнаха рекордни стойности. Средният наем за всички апартаменти е $5,588.

Средните и средните цени удариха рекорди и в кварталите Бруклин и Куинс през юли. Средната цена за всички апартаменти в Бруклин е била 3950 долара, което е с 16,2% повече от преди година, а средната цена за наеми в северозападната част на Куинс е била 3641 долара, с 15,7% повече от миналата година.

По-високите цени изтласкват наемателите от пазара

„През последните пет месеца наемите в Манхатън поставяха рекорди или бяха почти на рекордни нива“, каза Джонатан Милър, президент и главен изпълнителен директор на Miller Samuel.

Да видим такова силно представяне през юли не е изненадващо, като се има предвид, че пиковият лизингов сезон е юли и август за годината, каза той. Но това, което е различно при тазгодишния сезонен пик, е, че лизинговата активност е намаляла, като е спаднала с 6% спрямо миналата година. Обикновено това ще нараства от година на година.

И може би защото наемателите са достигнали своя макс.

„Поради рекордно високите наеми, започваме да виждаме постоянно намаляване на лизинговата дейност“, каза Милър. „Наемите се повишават до нови рекорди и виждаме как хората се отдръпват.“

 Продава се къща в Арлингтън, Вирджиния, 13 юли 2023 г. (Снимка от SAUL LOEB / AFP) (Снимка от SAUL LOEB/AFP чрез Getty Images) Продава се къща в Арлингтън, Вирджиния, 13 юли 2023 г. (Снимка от SAUL LOEB / AFP) (Снимка от SAUL LOEB/AFP чрез Getty Images) Саул Льоб/AFP/Getty Images/ФАЙЛ

За разлика от пазара на покупки в цялата страна, където продажбите спадат, защото просто няма достатъчно жилища за закупуване, инвентарът за отдаване под наем в Манхатън е в доста добра форма.

Инвентарът за обяви в Манхатън на годишна база е нараснал с повече от 10%, а инвентарът за наеми в Манхатън е с почти 25% по-висок, отколкото беше преди пандемията, според доклада.

„Не липсата на предлагане намалява лизинговата дейност“, каза Милър. „Виждаме доказателства, че спадът в лизинга се дължи на предизвикателството на достъпността.“

Още през януари Милър каза, че 2023 г. вероятно ще бъде „година на разочарование“ за много купувачи и наематели в Ню Йорк, като цените на жилищата и наемите остават високи, а предизвикателствата, свързани с достъпността, няма да помръднат много.

Изглежда, че се играе по този начин.

„Това е разочароващо за мнозина“, каза той. „Идеята, че наемите са на своите върхове или близо до върхове, не предполага значително подобрение в достъпността.“

Наемодателите натискат колкото могат, сякаш за да компенсират загубените пари по време на пандемията, въпреки че Милър каза, че обосновката за компенсиране на загубеното е остаряла сега, когато наемите в Манхатън чупят рекорди от месеци.

Времето на наемодателите да поискат изключително високи наеми намалява сезонно, каза Милър, който очаква наемите да се изравнят тази есен.

Но не се очаква наемите да паднат значително, поне не в краткосрочен план.

Милър каза, че не е ясно какво би причинило голям спад в наемите, освен голяма финансова или икономическа промяна като рецесия, каза Милър.

Част от причината наемите да остават толкова високи е, че лихвите по ипотечните кредити остават високи, което задържа някои хора на пазара за наеми, вместо да купуват жилище.

„Натискът върху ипотечните лихви все още е там“, каза Милър. „Ако лихвите по ипотечните кредити паднат внезапно, това ще отнеме много вятър от платната на наемите.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР