Наемите у нас скачат най-много спрямо тези в останалите страни

...
Наемите у нас скачат най-много спрямо тези в останалите страни
Коментари Харесай

Наемите у нас двойно по-ниски от Прага и Варшава

Наемите у нас скачат най-вече по отношение на тези в останалите страни на Централна и Източна Европа, демонстрира отчет на Колиърс за индустриалните парцели за второто тримесечие на тази година. Наемите на офиси в София стигат 15 евро на квадрат на месец, като цената е скочила с 11,1% за година.

За съпоставяне в Букурещ наемите са по 25 евро на квадратен метър, само че там нарастването е с едвам 2,7 на 100 на годишна база. В Прага и Варшава пък офис можете да наемете против 27 евро на кв. м. на месец, като растежът в цените е под 6%. Най-близо до българските са наемите в Братислава – 17 евро на кв. м.

При наемите на магазини в моловете цените у нас още веднъж са двойно по-ниски от тези в Прага – надлежно 50 евро на кв. м и 100 евро на кв. м. Във Варшава наем на магазин в търговски център стига 135 евро на кв. м на месец, а в Букурещ и Будапеща – 70 евро на кв. м.

С 2,02 милиарда евро през първата половина на 2023 година размерът на вложенията в ЦИЕ понижава с почти с 64% на годишна база през второто тримесечие. Това, за жалост, е в сходство с европейските и международните резултати.

Търговията на дребно още веднъж е на върха с 35% дял от активността в края на полугодишния интервал и включва единствената транзакция над 100 милиона евро през второто тримесечие, като става въпрос за търговски център в Пардубице, Чехия.

Местният капитал от ЦИЕ-6 доминира в вложенията през 2023 година, с впечатляващия дял от 59% от общите вложения. По-специално чешкият капитал (40%) обезпечи максимален размер и съвсем 17% от целия капитал единствено за 2 транзакции. Следват европейските капитали (14%), тези от Азиатско-тихоокеанския район (7%), Съединени американски щати (5,4%) и  Близкия изток (5%).

Къде наемите се подвигнаха най-вече

Свитото предлагане  и по-голямото търсене, плюс инфлацията и общото повишаване на разноските, към този момент довели до растеж на наемите през последните 12 месеца, като специалистите чакат този растеж да продължи и през идващите месеци. Такъв е изключително казусът в бранша на Производство и логистика, където упованията са незаетите площи да останат ниски и се планува двуцифрен растеж на наемите на някои пазари.
 Колиърс Колиърс
Наемите на първокласни офиси също бележат растеж в целия район, изключително при новите здания, само че също и в най-търсените местоположения.

България е единственият пазар в района, който отбелязва годишно нарастване на размерите на вложения в индустриални парцели, до момента в който останалите пазари означават спад сред 42% и 87%. С продължаващата липса на покупко-продажби на пазара, остава предизвикателство за всички играчи да дефинират къде е по-голяма доходността сега, показват специалистите.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР