Надзорният съвет на Здравната каса реши вчера, че от следващата

...
Надзорният съвет на Здравната каса реши вчера, че от следващата
Коментари Харесай

Пациенти: Решението за скъпите лекарства обслужва корпоративни интереси

Надзорният съвет на Здравната каса реши през вчерашния ден, че от идната година ще отпаднат тласъците за аптеките да продават скъпоструващи медикаменти – по 2 лева за обработването на документите. Аптеките нямат право на надценка за тези лекарства.
Пациентите са извънредно обезпокоени от това решение, сподели в предаването „ Тази сутрин” Пенка Георгиева, ръководител на пациентската организация „ Заедно с теб”.

„ Според тях се обслужват корпоративни ползи, с цел да могат избрани вериги да вземат потока от пациенти. „ Пациент с протокол за скъпоструващо лекуване, като влезе във веригата, за която разбирам, че се е сговорила със зам.-министър Жени Начева, той ще си купи от тази верига и сироп за кашлица”, разяснява Георгиева.

По думите на проф. Илко Гетов, ръководител на Български фармацевтичен съюз въпросните 2 лева не са били тласъци или облага, а е възнаграждение за активност, която включва огромен размер работа – от момента на поръчването на лекарството през съхраняването му, даването на пациента, отчитането пред касата до приемането на парите назад.

„ И тези 2 лева не са два лв., а сумата е 1,67 лева, тъй като се дължи Данък добавена стойност върху тях”, посочи проф. Гетов.

И неговата прогноза е, че по-малките аптеки ще престанат да зареждат скъпи лекарства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР