Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри Теодора Петкова да поеме

...
Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри Теодора Петкова да поеме
Коментари Харесай

Теодора Петкова – Наследникът на Хампарцумян

Надзорният съвет на УниКредит Булбанк утвърди Теодора Петкова да поеме позициите на ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк. Промяната ще влезе в силa на 1 май 2019 година след приемане на нужните регулаторни утвърждения от Българска народна банка. Петкова ще замести Левон Хампарцумян, който ще остане на тези позиции до края на април 2019 година, когато изтича неговият мандат след 18 години отпред на банката. Дотогава той ще работи с определения правоприемник за равномерен преход към новото ръководство. Левон Хампарцумян остава зает с банката и ще поеме надзорни функционалности.

Теодора Петкова, която ще бъде отпред на най-голямата по активи банка в страната, е относително непозната отвън банковите среди. От професионалната й биография обаче излиза наяве, че тя е специалист, минал през всички стъпала на корпоративната подчиненост във финансовата институция. Много показателно е, че за правоприемник на поста на Левон Хампарцумян е определен специалист с дълготраен стаж в самата банка, който познава в елементи активността й, а не върховен управител от Италия. Явно Теодора Петкова се е потвърдила пред управлението на италианската УниКредит освен като специалист, а и като човек с лидерски качества, който може да наложи визията си за развиването на банката в идните години на софтуерна гражданска война и все по-масово нахлуване на онлайн банкирането.

През цялата си кариера в банката Теодора Петкова е оценявала риска в кредитирането. Тя стартира работа в Булбанк през 2002 година като елементарен кредитен анализатор, само че последователно се издига до висшия мениджмънт на банката, става основен риск шеф и член на Управителния съвет. Явно в България хората, които работят крепко и се потвърждават имат опция да доближат до най-високия пост в оперативния мениджмънт на най-голямата финансова институция в страната.

“Рискът е съществена част, освен в работата ми, само че и отвън нея. Дори бих споделила, че по-лесно се оправям в служебната роля на риск управител ”, споделя Теодора Петкова. Всъщност всички сме изложени на редица опасности в професионален и персонален проект и действаме като риск мениджъри умишлено и неумишлено. “Свързваме риска с отрицателен резултат, с вероятността от осъществяване на загуба, с неконтролиран излаз от обещано деяние, събитие или решение ”, споделя Петкова и прибавя: “И се опитваме да заобикаляме ненужни опасности. Но е необходим и риск, нали? На мен повече ми харесва позитивният прочит на думата “риск ”. Етимологията е от староиталиански език – risicаre значи посмявам, имам смелостта. За мен рискът е точно смелостта, която ни е нужна, с цел да влизаме в борбите, изходът от които си коства да се водят. Искаме ли победи, би трябвало да се борим. А преди да влезем в борбата, би трябвало да ревизираме какъв брой ни е положително снаряжението, имаме ли насъбрана отмалялост от предишни борби, би трябвало да съберем задоволително информация за съперника и за бойното поле ”.

Всяко бизнес начинание е изложено на композиция от опасности, които в друга степен въздействат на резултатите. Някои от рисковете са вътрешни за компанията. Други идват от външната среда – обща икономическа конюнктура, смяна в правната рамка, смяна в потребителските желания. Колкото по-комплексен става бизнесът, толкоз по-важно е да сме сигурни, че сме построили верните механизми и контроли в организацията, тъй че да се поема единствено добре обмислен и авансово оценен риск, счита Теодора Петкова.

“Важно е компанията да е адаптивна, защото средата е динамична и всеки работен ден е друг от предходния. В бизнеса, както и в природата, оцелява по-силният. А силата идва от верни решения и ловко ръководен риск. Ако не управлявате риска във вашия бизнес, без значение с какво се занимавате, би трябвало да знаете, че това е рисков бизнес ”, споделя Теодора Петкова. Според нея е значимо да се основат условия за политическа непоклатимост, с цел да не е това външен риск, който настоящите компании и евентуални вложители да оценят отрицателно.

“Много съм щастлива за предоставената ми опция и за идната ми работа с екипа, с който ще надграждаме триумфа на УниКредит Булбанк ”, сподели Теодора Петкова незабавно след оповестяване на избирането й за поста основен изпълнителен шеф.

Един от първите задължения на новия пост за Петкова ще бъде идният обзор на качеството на активите и стрес теста, през който банката ще премине по линия на кандидатурата на България за Единния банков контрол и “чакалнята за еврото ” (валутния механизъм ERM II). На последващо място тя ще има нелеката задача да поддържа темпа на напредък на банката, и то в изискванията на все по-засилващата се конкуренция от другите огромни на пазара. Теодора Петкова ще би трябвало да продължи и програмата на банката по цифровизация на услугите.

За 16 години до високия пост


Теодора Петкова стартира кариерата си в Булбанк преди 16 години като елементарен кредитен анализатор. После става старши кредитен анализатор и дава отговор в продължение на три години за оценката на заемите за корпоративни и основни клиенти. През 2007 година става управител, а след това старши управител на “Анализ на заеми на корпоративни клиенти ”. От 2009 до 2015 година тя е шеф на ръководство “Кредитен риск ”, а от септември 2015 година е шеф Център Международни клиенти в “Корпоративно, капиталово и частно банкиране ”. През септември 2016 година Теодора Петкова става основен риск шеф и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Тя е ръководител на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Теодора Петкова е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на University of Minnesota и от Vienna University of Economics and Business.

За нея


Тя е верният човек, с цел да води банката напред


Основната ни цел през всичките тези години е била непрестанно да се подобряваме, да бъдем мощен, постоянен, предвидим и виновен сътрудник на над един милион жители, семейства, дребния бизнес, огромните акции и локалните общности. Гордея се с постигнатото от клиентите ни и от сътрудниците ми. УниКредит Булбанк е мощна, постоянна и добре готова за предстоящ напредък и съм уверен, че Теодора Петкова е верният човек да продължи този път и да води банката напред.

Левон Хампарцумян, ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на УниКредит Булбанк


Много добър експерт


Познавам Теодора Петкова от катедра „ Финанси ” на Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Преди доста години тя беше докторант в университета. Петкова е доста добър експерт.

Емил Хърсев, финансист


Притежава нужните лидерски качества


Радвам се, че индивидът, който ще поеме позицията основен изпълнителен шеф, е определен от сегашния екип на УниКредит. Това демонстрира готовността ни да развиваме сътрудниците и удостоверява нашия ангажимент към равнопоставеността на половете и многообразието. Теодора Петкова има нужните лидерски качества да продължи триумфа на УниКредит Булбанк и я приветстваме топло в новата й роля.

Карло Вивалди, шеф на УниКредит за Централна и Източна Европа
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР