Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил актуализираните изисквания за лечение

...
Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил актуализираните изисквания за лечение
Коментари Харесай

НЗОК ще реимбурсира лечението на муковисцидоза в извънболничната помощ

Надзорният съвет на НЗОК е утвърдил обновените условия за лекуване на муковисцидоза в извънболничната помощ. В условията се прибавят нови МКБ, защото изписваните лекарства са с протокол. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК, извършено на 3 февруари.

„ От 1 януари на тези пациенти не може към този момент да бъде реимбурсирано лекуването им по реда на Наредба № 2 или посредством трансфер от Министерството на здравеопазването. Ако условията не ги утвърдим и не ги публикуваме в „ Държавен вестник “ в скоро време, ние не можем да плащаме по нашия ред на реимбурсация. Трябва да се обезпечи лекуването на тези хора “, споделя шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Представителят на Сдружението за развиване на българското опазване на здравето адв. Христина Николова акцентира, че има деца, които не са си взимали медикаментите към този момент много време, а това лекарство ги задържа да не стигат до белодробна трансплантация. „ И то за дълъг интервал “, добавя проф. Салчев.

По време на съвещанието надзорниците разискват в елементи и Методиката за заплащане при неподходящи условия на работа (НУР), като представителите на страната изричат мнение, че би трябвало да бъде вдигнат прагът на пациенти с Коронавирус, с цел да бъдат финансирани лечебните заведения по НУР.

Обсъдени са и опциите за заплащане на лечебните заведения за януари 2022 година в случай, че цените и размерите в НРД са били в действие до 31 декември 2021 година, а бюджетът за 2022 година към момента не е признат от Народното събрание и надлежно не може да бъде контрактуван настоящ анекс към НРД. Проблемът е, че активността за януари би трябвало да бъде разплатена до 27 февруари.

Очаква се на следващия ден в парламентарната здравна комисия проф. Салчев да приказва и по тези тематики по време на чуването си от депутатите.

Пълния текст на стенограмата можете да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР