Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) подписа

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) подписа
Коментари Харесай

Пациентите никога няма да са доволни - Христо Хинков сложи подпис под НРД 2023 - 2025

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) подписа с Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) и с Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз (УС на БЗС) анексите към Националните рамкови контракти за медицинските и за денталните действия 2023-2025.

Договорите бяха преподписани от министъра на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков. Той изясни, че ролята на Министерство на здравеопазването в този развой е да подсигурява, че контрактуваното е в интерес на пациентите, и се върна 25 години обратно, още повече, че в залата на Министерския съвет имало динозаври в опазването на здравето .

Давам си сметка, че това е една от най-демократичните основи на опазването на здравето, показа министърът. Хинков е уверен, че в бъдеще ще имаме положително опазване на здравето. Иначе пациентите в никакъв случай нямало да са удовлетворени от опазването на здравето. Но това не би трябвало да ни плаши, показа Христо Хинков.

Доктор Иван Маджаров регистрира края на договарянията по анексите. Продължаваме политиката към повече средства в извънболнична помощ, изясни той и изрази вяра за по-голям интерес към извънболничната помощ.
 Предвижда се НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за онкоболни
Предвижда се НЗОК да заплаща два пъти по 30 дни в годината палиативни грижи за онкоболни

Това планува Анексът към Националния рамков контракт (НРД) 2023-2025 година

Осигурява се по-добро финансиране на тежките болести в болничната помощ. Улеснява се достъпът до ЯМР. Има революционни неща, които за пръв път се случват, удовлетворен е Маджаров. Разделят се пътеки и ще се обезпечи улеснен достъп на пациентите до лекуване . Предвиждат се благоприятни условия за по-достойно възнаграждение.

Д-р Николай Шарков от БЗС счита, че този НРД дава по-добри условия.  Три милиона лв. се дават за зъботехника. Продължаваме по проект, сподели той.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов изясни, че с днешното сключване се реализират краткосрочните цели на Касата. В двата анекса има революционни неща в интерес на пациентите, счита и той. Положени са старания тези договаряния да минат добре и да не се забавят. В договарянията са регистрирани всички отзиви. Мисля, че добре защитихме ползите на пациентите, посочи Михайлов.

След подписването лекар Иван Маджаров регистрира пред медиите, че всеки идващ ден след минималния престой е коствал по-малко. Затова е решено да се приложи най-малък и оптимален престой. На болничното заведение ще се заплащат всички пътеки за пациенти с политравма. Той е уверен, че ще пристигна ден, в който всичко за инсулта ще бъде платено, както е с инфарктите.

Няма ограничавания за персоналните лекари за посоки за проучвания. Това е добра стъпка, безапелационен е Маджаров. Има задоволително пари и по тази причина би трябвало повече да се изследват пациентите. Трябва годишно се усилват пътеките за тежките интервенции. Задачата пред НЗОК е да се внимава да не се окажат всички пациенти тежки.

Заместник-министърът на опазването на здравето Михаил Околийски регистрира, че в идващия анекс ще влязат пътеки за психиатрични болести, като задачата е да се усъвършенства качеството на психологичното здраве. Всеки пети българин страда в някакъв стадий от живота си от леко психологично заболяване. В региона на профилактиката се усилват профилактичните прегледи. Чрез март Министерство на здравеопазването стартира осведомителна акция. Без КЕВ ще можем да следим електронното си досие. Това ще става посредством РЗОК или офисите на ИО. Дали ще има здравно обучение в учебно заведение, ще стане ясно след известно време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР