Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще разгледа на

...
Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще разгледа на
Коментари Харесай

Проф. Камен Плочев си тръгва от НЗОК

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще прегледа на свое съвещание писмо от шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, от което излиза наяве, че той желае да се отдръпна от поста. В него досегашният началник на институцията изяснява, че през последните три месеца, заради заболяване, което изисква болнично и доболнично лекуване, не е бил в положение да извършва служебните си отговорности. “По мнение на лекуващият ме екип, няма да бъда работоспособен най-малко още един месец. Тези обстоятелства изискват взимане на решение – в положение ли е Управителят на НЗОК да продължава да заема длъжността, на която е определен от Народното събрание?”, написа до Надзорния съвет на Касата проф. Плочев. В писмото си той категорично отбелязва, че не подава оставка.

Припомняме, че тъкмо за оставката на шефа на НЗОК се заприказва, когато в края на февруари той влезе в несъгласие със здравния министър Кирил Ананиев. Скандалът гръмна откакто проф. Плочев изиска от Народното събрание да прегледа актуализация на бюджета на НЗОК поради забавени заплащания към непознати здравни каси. Министърът на опазването на здравето не беше известен за това и изиска оставката на проф. Плочев. А той от своя страна отхвърли да я подаде, защото е определен от Народното събрание и се оплака от напън и липса на връзка с министъра.

Впоследствие обаче проф. Плочев излезе в болнични и неговите отговорности бяха краткотрайно поети от доктор Йорданка Пенкова, началник на РЗОК-Шумен. Твърдо уверен, че не съм нарушил закон или направил дейности, водещи до уронване престижа на институцията, която ми бе предоставено да съставлявам. Нещо повече, смятам, че помогнах за изясняването на един проблем, чието решение ще укрепи престижа и положителното име на НЗОК и на Република България”, написа в писмото си до Народно събрание на НЗОК проф. Плочев. Той напомня, че „ по време на полемиките към горе цитирания проблем, се изостри тона на връзката сред мен и управлението на Министерството на здравеопазването”. “Бих желал да подчертая, че не намирам връзка сред създалата се обстановка и моето заболяване”, споделя още проф. Плочев.

Процедура


Нов шеф, в случай че не извършва длъжността си


 04-01-1 Ако проф. Плочев е болен, и повече от три месеца не може да извършва длъжността си като шеф, в тази ситуация по здравословни аргументи, би трябвало да стартира процедура по желание на нов, само че това стартира след информация на Надзорния съвет в Комисията по опазване на здравето, каквато още нямаме. Това съобщи шефът на здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова (ГЕРБ). Зам.-председателят на Народно събрание доктор Нигяр Джафер означи, че НЗОК ръководи близо 4 милиарда лева от обществените средства. “Истината е, че се очакваше проф. Плочев или да подаде оставка, такива са условията на закона, или да бъде потвърдено, че той редовно не извършва своите задължения. Тя добави, че се знае за писмото от 2 дни, „ само че няма никакво публично изказване или потвърдени обстоятелства, думите му могат да се поясняват по друг начин”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР