Надзиратели и служители на затвора в София излязоха на протест

...
Надзиратели и служители на затвора в София излязоха на протест
Коментари Харесай

Надзиратели и служители на затвора в София излязоха на протест пред сградата на Централния софийски затвор

Надзиратели и чиновници на пандиза в София излязоха на митинг пред постройката на Централния софийски затвор. Те упорстват да се върне 24-часовият режим на работа, да се подобрят изискванията на труд, както и да се наемат в допълнение чиновници. Протестът е проведен от Синдиката на чиновниците в пандизите в България (ССЗБ). 

Протестиращите разпънаха транспарант, на който написа „ Протестираме против безобразията в пандизите, които станаха норма “.

Вчера в Министерството на правораздаването се състоя среща с представителите на синдикатите на чиновниците в пандизите и управлението на ведомството. Разговорът продължи близо два часа. От Министерството на правораздаването са обяснили на синдикатите, че няма опция за нарастване на заплатите, както и че няма да бъде изменен методът, по който сега работещите в местата за отнемане от свободата дават 12-часови наряди. По думите на министър Крум Зарков министерството ще продължи да отстоява европейските стандарти, запазвайки 12-часовите смени.

В Централния софийски затвор чиновниците са малко, от години нямаме основен счетоводител, контрольор „ човешки запаси “, към 15 са вакантните места в медицинския център, заради ниската заплата и неприятните условия на труд, уточни Емил Велков, ръководител на синдиката в столичния затвор.

Той даде като образец, че през вчерашния ден са останали 25-ма надзиратели да пазят целия затвор с към 600 лишени от независимост в него, а би трябвало застъпващите на работа да бъдат 37 души.

Във връзка с изискванията на работа Велков уточни, че заплатата на начинаещ чиновник стига до 1600 лв., като в този момент към 1/3 от нея се дава за пътни разноски.

Надзирателят Румен Симеонов разяснява, че чиновниците не са удовлетворени от настоящия режим на работа, тъй като разноските им са се удвоили, защото всеобщо сътрудниците му пътуват от провинцията и през ден са на работа. Той означи, че при 24-часовия режим са почивали по три дни. „ Ние сме всеки ден на работа, не ни стигат часовете поради режима и се постанова да даваме доработка, която те изцежда физически душевен и финансово “, добави той. По думите му сътрудниците му напущат работа поради новия режим.

„ Всеобщото мнение е, че промените стават с хора, без хора няма по какъв начин да станат нещата “, уточни надзирателят Любомир Йорданов. Той добави, че сътрудниците му знаят, че режимът на работа се трансформира поради европейски условия, и удостовери, че негови сътрудници напущат системата.

Снимка: БТА
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР