Надяващата се да влезе в еврозоната България не отговаря на

...
Надяващата се да влезе в еврозоната България не отговаря на
Коментари Харесай

"Ройтерс": Европейската комисия не смята, че България е готова да приеме еврото

Надяващата се да влезе в еврозоната България не дава отговор на критериите за приемането на единната европейска валута. Това е позицията на Европейската комисия, която се чака да бъде оповестена през днешния ден, разгласи " Ройтерс ". Тя се съдържа в оценка за всички страни членки, които един ден би трябвало да одобряват еврото.

За разлика от по-големи и по-богати страни от Европейски Съюз, които към момента употребяват националната си валута, като Полша и Швеция България, която е най-бедният член на съюза, има огромно предпочитание да влезе в общия валутен съюз, като влезе в по този начин наречената чакалня в този момент или през юни, показва организацията.

В края на април Бойко Борисов съобщи пред публицисти, че " до 1 година страната може да се поздрави с триумф " и да попадне в така наречен механизъм ЕРМ 2. " Влизането в чакалнята е обвързвано с покриване на условия и критерии. Не става бързо. Подготовката е значима, Гърция не беше подготвена и изпадна в рецесия ", акцентира Московиси.

С изключение на Англия, който следващата година се чака да напусне общността, и Дания, която непрекъснато отхвърля да одобри еврото, останалите страни са юридически задължени да влязат в еврозоната някой ден.

Страната не извършва критериите

" В светлината на оценката за юридическата съгласуемост и на осъществяването на критериите за конвергенция и взимайки поради спомагателни съответстващи фактори, Еврокомисията приема, че България не извършва изискванията за приемането на еврото ", гласи оценката на Брюксел, представена от " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че условия за приемане на еврото са дълготрайно ниски лихви и инфлация, както и невисок бюджетен недостиг и държавен дълг, както и постоянен курс на локалната валута по отношение на еврото. Освен това да има самостоятелна централна банка и да е добре интегрирана в стопанската система на еврозоната.

Комисията ще разгласи, че България има ниска инфлация и постоянни обществени финанси, само че законът, по който работи централната й банка, не подсигурява в задоволителна степен нейната самостоятелност.

Представители на три от институциите, от чието мнение най-вече зависи дали България ще направи първата стъпка към еврото, идват в сряда София, с цел да обсъдят проектите на страната да кандидатства за влизане в европейския валутен механизъм ERM II, по-популярен като чакалнята на еврозоната, оповестява " Капитал ". Днес се чака и с изключение на Европейската комисия, само че и Европейската централна банка да оповести обществено оценката си готовността на страните за еврозоната.

Изданието показва, че тези отчети се чакат от държавното управление, с цел да ги употребява за фиктивен мотив да съобщи желанието си България да влезе в чакалнята. Третият кабинет на Борисов се надяваше да реализира тази цел, възползвайки се от семейството на европредседателството.

Според източници на вестника идващите в България по-скоро имат за цел да разубедят държавното управление да кандидатства в този момент. Намерението на кабинета е до края на юни да даде тази поръчка. В края на месеца след среща с еврокомисаря и заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и обществения разговор, Борисов разгласи, че Брюксел упорства България първо да се причисли към банковия съюз, а след това да влезе в чакалнята на еврозоната.

Европа се напряга от желанието на България

Настояването на България още през юни да кандидатства за влизане в чакалнята основава напрежение в останалите страни от валутния съюз, тъй като когато страната престои 2 години в ERM II и промени закона, по който работи централната й банка, тя ще е дала отговор на всички официални критерии и ще се наложи да бъде призната, показва " Ройтерс ".

Допълва, че доста страни, които към този момент са приели еврото, не са съгласни България да се причисли в близко бъдеще. Причината е корупцията в страната и по какъв начин тя може да се отрази на стабилността на локалните банки. Това е и повода Еврогрупата да желае България първо да влезе в банковия съюз, което ще даде опция на Европейската централна банка да се намеси в решаването на проблемите с неустойчивостта и размера на необслужваните заеми, преди да се стигне до влизане в еврозоната.

Агенцията напомня тезата на българското държавно управление, че влизането в банковия съюз не е нито аршин за влизане във валутния съюз, нито в чакалнята, само че в последна сметка решението за допускането на страната в нея е в ръцете на ЕЦБ и на държавните управления на страните от валутния съюз.

" Хората са обезпокоени, че в случай че София не се приготви добре за приемане на еврото, един ден ще се трансформира във втора Гърция ", коментирал пред " Ройтерс " неизвестен източник на висок пост в страна от еврозоната. " Гръцката рана е към момента прясна в съзнанието на хората и пречи на възприемането на упоритостите на България за еврото ", добавя той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР