Надяваме се, следейки индексите на газовите борси, през месец февруари

...
Надяваме се, следейки индексите на газовите борси, през месец февруари
Коментари Харесай

Деница Златева: Намалението на газа ще е с по-голям процент, отколкото беше увеличена цената за януари

Надяваме се, следейки показателите на газовите тържища, през месец февруари „ Булгаргаз " да предложи по-ниска цена на природния газ. Анализите към днешна дата демонстрират, че такова понижение ще има, само че въпреки всичко цената се внася в средата на месец януари. Това сподели изпълнителният шеф на „ Булгаргаз " Деница Златева в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите й понижението ще е с по-голям %, в сравнение с беше увеличена цената за януари - към 22-23%.

„ Булгаргаз " прави всичко допустимо и с тръжните процедури, и с контракта с държавната турска компания „ Боташ " за даване на достъп до терминалите за полутечен природен газ и до инфраструктурата, увери Златева. Споразумението с „ Боташ " дава по-голяма еластичност за снабдяване и предпазване - в границите на месец до месец и половина. „ Договорът не планува да купуваме газ от „ Боташ ". Това е контракт за достъп до терминалите, до инфраструктурата и до изходната точка на турско-българската газопреносна мрежа ", акцентира Златева.

„ За да можем да осигурим нужните количества природен газ за българския бизнес, обичай, топлофикациите, ние диверсифицирахме както източниците за закупуване на полутечен природен газ и по този начин газът към този момент ще влиза и през терминала в Александруполис от 2023-2024 година, и през терминалите в Турция. Проучвахме разнообразни разновидности. Другите най-близки терминали са през Италия и терминала в Хърватска. В Хърватска няма никакъв свободен потенциал, през Италия е извънредно комплицирано да бъде пренесен газ назад през Гърция и България, проучвахме и тези благоприятни условия. Оказа се, че най-сигурно за доставките на България е да употребяваме терминалите в Гърция и Турция ", изясни изпълнителният шеф на „ Булгаргаз ".

Газът се купува от „ Булгаргаз " с тръжни процедури или със подписване на дълготрайни контракти за доставка, не се купува газ, който влиза в Турция и излиза през газопреносната мрежа в България, акцентира Златева.

Договорите и с двете страни са търговски контракти, подписани сред двете компании. „ Това са търговски покупко-продажби, т.е. в случай че една от двете страни желае да приключи контракта, си има съответните клаузи, периоди и така нататък Не чакам да има разтърсвания ", разяснява тя.

Златева увери, че до края на 2023 година количествата газ, нужни на страната ни, са обезпечени. Газът щял да пристигна от Европа и Америка.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР