Надяваме се Албания да започне преговорите за присъединяване към ЕС

...
Надяваме се Албания да започне преговорите за присъединяване към ЕС
Коментари Харесай

Надяваме се Албания да започне преговори за еврочленство по време на председателството, каза Джема Грозданова

Надяваме се Албания да стартира договарянията за присъединение към Европейски Съюз по време на нашето председателство, а Черна гора да отвори всички преговорни глави до края на 2018 година Това сподели Джема Грозданова, която оглавява парламентарната комисия по външна политика, по време на конференция за новата тактика на Европейски Съюз за Западните Балкани.

Черна гора е считана за стабилизиращ фактор на Балканите, тъй като е членка на НАТО и е решила граничния спор с Босна и Херцеговина. Искаме Черна гора да отвори всички преговорни глави за присъединение към Европейски Съюз до края на 2018 година и да ги завърши най-късно до 2025 година

Тя изясни по какъв начин наподобява обстановката във всяка от шестте включени в тактиката страни съгласно документ на страните членки, препоръчан във връзка идно събитие от програмата на българското европредседателство.

В него се подчертава, че тези страни би трябвало да влязат в релсите на общата външна политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз.

За Сърбия главният миг е решаването на проблемите с Косово и желаеме да отворим всички преговорни глави допустимо най-бързо и да се завърши до 2025 година, уточни Грозданова. Албания би трябвало да реформира правосъдната си система, приветства се проекта за деяние против проведената престъпност и закона за отбрана на националните малцинства. Надяваме се Албания да стартира договарянията за присъединение към Европейски Съюз по време на нашето председателство, добави тя.

За Македония казусът с името върви в посока към възстановяване на връзките сред Скопие и Атина. Няма по какъв начин да знаем по кое време и по какъв начин, България има своята позиция, само че ще я изрази по-късно, когато се схванат, сподели още Грозданова.

До последно не е било решено дали Босна и Херцеговина и Косово, които нямат статут на кандидатки за участие, да бъдат включени в тактиката. По думите й празни места в района не трябва да има и от страните зависи по какъв метод ще продължат. Европейски Съюз не може да се назовава световен състезател, в случай че изпусне района от погледа си, добави Грозданова.

Ако Европейски Съюз и Западните Балкани не си свършат работата, индикативният период от 2025 година Не може да бъде удължаван безпределно, сподели още тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (148)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР